Koje domaće objave su obeležile godinu iza nas na sajtu "Reddit"? 1Foto: Shutterstock/Ink Drop

Sajt Reddit već neko vreme, naročito u godini iza nas, doživeo je neku vrstu ekspanzije u pogledu korisnika iz Srbije, ali i regiona.

Reddit, za one koji nisu imali prilike da ga koriste, funkcioniše po principu foruma, odnosno, korisnici su u mogućnosti da objavljuju tekst, video snimke, fotografije ili linkove, nakon čega se drugi korisnici nadovezuju, ocenjuju i komentarišu.

Sadržaj je podeljen u sabredite (subreddit), koji obično pokrivaju neku određenu temu kao što su novosti, nauka, tehnologija, video-igre, knjige, filmovi, muzika, hrana, fotografije, kao i raznovrsan sadržaj koji internet nudi.

Objave sa većim brojem pozitivnih glasova se prikazuju na vrhu sabredita i ako imaju dovoljno pozitvnih glasova prikazuju se na početnoj strani Reddit sajta.

Jedan od sabredita koji se neretko nađe na početnoj strani ovog sajta jeste pod nazivom „serbia“, a koji okuplja korisnike ove mreže kako iz Srbije, tako i iz zemalja regiona.

Pomenuti sabredit tokom 2023. godine posetilo je oko dva miliona ljudi.

Među objavama koje su izazvale najviše reakcija, odnosno glasova, čak 19 miliona, našla se i jedna o nestalom psu Tali u Magliču.

U svojoj objavi, koja je svoje mesto pronašla i na glavnoj strani sajta, donela je lepe vesti od korisnika koji se ranije požalio da mu je kuče nestalo, da je nakon četiri i po dana u divljini, Tali pronađena u iznenađujuće dobrom stanju.

Izgubljeni pas – update – Tali pronadjena!
byu/xLegendCry inserbia


Ova priča pojavila se i u kasnijim objavama, budući da je korisnik, poučen svojim iskustvom, napisao kratke smernice za sve one koji se budu našli u sličnoj, nezavidnoj situaciji.

Ipak, ova objava nije ušla u top tri najpopularnije na domaćem sabreditu.

Prvo mesto zauzela je objava od 22. maja sa kratkim naslovom „Subota“ i svojevrsnim plakatom na kom se nalazi fotografija jednog od najmasovnijih majskih protesta, održanih neposredno posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i mestima Dubona i Malo Orašje.

Na plakatu se nalazi još i i natpis „Miilion“ gde su različitim bojama naglašena slova „mi“ i „on“, a uz to napisano je i vreme sledećeg protesta, 27. maj.

Subota
byu/staima_nemanista inserbia

Odmah na drugom mestu nalazi se, ovog puta video, sa sličnom tematikom.

U pitanju je snimak napravljen iz drona ili sa nadzorne kamere, a tokom trećeg protesta „Srbija protiv nasilja“ koji je održan 19. maja.

Na snimku se vidi kolona koja se protezala od zgrade Skupštine, pa do Sava centra, odnosno Gazele.

Snimak je naslovljen kratko sa „Najbolji snimak“.

Najbolji snimak
byu/YouLotWhatDontStop inserbia

Treće mesto među najpopularnijim objavama zauzeo je „printscreen“ sa društvene mreže „Fejsbuk“ a na kom se vide ispisani grafiti „SNS sekta“ na autobusima.

„Neko je noćas izbušio gume na svim autobusima Autoprevoz Čačak i išarao ih. Inače ta firma 250 miliona od grada. Policija vrši uviđaj. Da li će stići“, vidi se na slici objavljenoj 26. maja, kada je održan i miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

Busi
byu/Smorior inserbia

Što se tiče komentara na samoj mreži Reddit i sabreditu „serbia“, tri najpopularnija komentara ticala su se tri različite, ali u osnovi slične, teme – „promiskuitetno ponašanje devojaka“.

„Zašto se mlade cure ponašaju tako promiskuitetno kad dođu na more, pogotovo one što dođu s čoporom prijateljica?“, „Devojka u toplesu“ i „Gola devojka u teretani“ tri su teme na kojima su zabeleženi najpopularniji komentari, pretežno šaljivog karaktera.

Kada su u pitanju zemlje iz kojih su korisnici najaktivniji, pored očekivane Srbije, sabredit „serbia“ posećivali su najviše iz Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe, zabeleženo je oko milion objava napravljenih tokom prošle godine na sabreditu „serbia“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari