Srpski „Amber alert“: Kako će izgledati hitno obaveštenje o nestanku maloletnika 1Ilustracija - Canva

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je pravlinik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ovim pravilnikom bliže se uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa načinom objavljivanja (emitovanja) programskog sadržaja, koji za predmet ima hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnika, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za maloletnikom i njegovom pronalasku.

„Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva, bez odlaganja objavljuje (emituje) obaveštenje o nestanku maloletnog lica. Obaveštenje je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljeno od strane ministarstva. Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta“, stoji u pravilniku, prenosi N1.

Nakon proteka 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja, navodi se.

„Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od strane ministarstva da je nestalo maloletno lice pronađeno, bez odlaganja prekida objavljivanje (emitovanje) obaveštenja o nestalom maloletnom licu i pre isteka roka ovog pravilnika, obaveštavajući javnost da je lice pronađeno. Istovremeno sa prekidom objavljivanja (emitovanja) obaveštenja o nestalom maloletnom licu, a u cilju zaštite podatka o ličnosti maloletnika, pružalac medijske usluge dužan je da, bez odlaganja, obriše sve podatke iz obaveštenja o nestalom maloletniku“, piše u Službenom glasniku.

Podsećamo, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić istakao je ranije da je Ministarstvo unutrašnjih poslova izradilo Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari