Srpski i američki padobranci zajedno na vežbi 'Nebeski most 21' na jugu Srbije 1Foto:Ministartsvo odbrane

Pripadnici Vojske Srbije (VS) i Oružnih snaga Sjedinjenih Američkih Dražva izveli su danas desant i slobodni skok na poligonu „Međa“ kod Doljevca u okviru bilateralne taktičke vežbe „Nebeski most 21“.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je prilikom obilaska vojnog aerodroma u Nišu da je vežba prilika da pripadnici 63. padobranske brigade vide „kako to rade“ profesionalci SAD, ali i da pokažu svoje veštine.

„Nas cilj je da naša vojska bude najsnažnija u regionu, ne da bi bilo koga ugrozila, ne da bi bilo kome pretila, već da bi bila zaštita svoje zemlje i faktor odvraćanja bilo kome ko bi mogao da nam zapreti“, rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da VS istovremeno želi da bude važan partner Evropskoj uniji u mirovnim misijama i ocenio da je vežba „Nebeski most“ samo jedna od zajedničkih aktivnosti srpske i američke vojske.

Naveo je da će više od 150 padobranaca VS i SAD tokom nekoliko dana trajanja vežbe imati priliku da pokažu i nauče nove tehnike, kao i da pokažu bacanje tereta iz aviona Herkules C130 i Antonov.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da su američka vojska i avijacija ponosne što su mogle da podrže tu višenacionalnu obuku „u pravom, transatlantskom obliku“ i dodao da je u današnjem svetu veoma potrebno iskustvo sa te vežbe.

„Humanitarne operacije nikada nisu lake. Po prirodi stvari to su uvek kritične situacije. Da bi bili sigurni da sve naše savezničke i partnerske vojske imaju potrebne veštine da pruže podršku, moramo da vežbamo“, rekao je Godfri.

Dodao je da nema boljeg načina za proslavu 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, nego da „zajedno gradimo nebeske mostove za humanitarne misije ili svuda gde to može biti potrebno“.

Stefanović, Godfri i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović nakon obilaska učesnika vežbe na aerodromu „Narednik – pilot Mihajlo Petrović“ , prisustvovali su Danu visokih zvanica u rejonu vojnog kompleksa „Međa“ kod Doljevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari