Srpski Ustav ide pred Venecijansku komisiju 1

Nacrt ustavnih amandmana trebalo bi sledeće nedelje da bude poslat u Venecijansku komisiju, saznaje Danas iz pravosudnih krugova.

Konačnu odluku o predlozima ustavnih izmena, Venecijanska komisija će doneti na redovnom zasedanju u junu. U međuvremenu, planirano je da eksperti ovog tela Saveta Evrope nekoliko puta posete Beograd.

Bivši ekspert Venecijanske komisije nedavno je pojasnio u kom tačno kapacitetu je učestvovao u izradi ustavnih amandmana. Džejms Hamilton je odgovarajući na pismo koje su mu poslali predstavnici domaćih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva istakao da nije direktno učestvovao u izradi nacrta ustavnih amandmana. Hamilton je u pismu koje je poslao sredinom marta naglasio da je njegova uloga bila konsultativna i da je sugestije davao isključivo u svoje ime, a ne ispred Venecijanske komisije.

„Prvi put sam video nacrt nakon što je objavljen i njegov sadržaj se delimično poklapa sa temama o kojima su vođeni razgovori. Ne bi trebalo pretpostaviti da sam ja odobrio ili preporučio bilo koje rešenje u ustavnim amandmanima ili iskazao bilo kakvo mišljenje u pogledu stava Venecijanske komisije“, naveo je Hamilton, uz opasku da nije ranije odgovarao na pitanja strukovnih udruženja u želji da izbegne učešće u „srpskoj političkoj kontroverzi“.

I dok se ustavne izmene spremaju put Strazbura, ministarka pravde Nela Kuburović prisustvovala je Prvoj svetskoj konferenciji u oblasti pravosuđa koja se održava u Maroku. Na otvaranju ove manifestacije, Kuburović je rekla da je „nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno pravosuđe, preduslov jake i demokratske države u kojoj se građani osećaju zaštićeno, u kojoj poznaju svoja prava koja su postavljena na jasnim i čvrstim osnovama“.

Govoreći o pravosudnom sistemu Srbije, Kuburovićeva je ukazala da se pravosuđe Srbije trenutno nalazi na vrhuncu reformskog procesa.

„Uloga Ministarstva pravde je da postavi čvrste i održive osnove nezavisnog i odgovornog pravosuđa izradom i predlaganjem zakonskih propisa – od podzakonskih akata do predloga za izmene Ustava Republike Srbije“, rekla je Kuburović, dodajući da je poseban fokus srpskog pravosuđa usmeren ka zaštiti ljudskih i građanskih prava.

Kuburović potpisala sporazum o saradnji sa Marokom

Ministarka pravde Nela Kuburović juče je u Maroku, gde se održava Prva svetska konferencija o pravosuđu, potpisala sa ministrom pravde ove zemlje Muhamedom Adžuarom sporazum o saradnji dve države u oblasti pravosuđa. Sporazum podrazumeva i unapređenje saradnje u oblasti međunarodne pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima“, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari