SSP: Država nudi građanima sredstva za solarne panele, rukovodstvo Niša propustilo da konkuriše 1Foto EPA/OLIVER KILLIG

Rukovodstvo grada Niša nije bio u stanju da spremi dokumentaciju i konkuriše na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za sufinasiranje programa za ugradnju solarnih panela, čime su uskratili mogućnost građanima da smanje veliko zagađenje vazduha u gradu, saopštio je odbor Stranke slobode i pravde.

Ministarstvo je raspisalo javni poziv 3. septembra ove godine, a lokalne samouprave i gradske opštine u Srbiji mogle su da podnesu prijave do 1. oktobra.

„Ovo je još jedan od dokaza katrastrofalnog rada gradonačelnice Dragane Sotirovski i njenog tima i odnosa prema građanima Niša. Neodgovornost, nemarnost ili neznanje, ne znamo kako drugačije da protumačimo činjenicu da nisu popunili formulare samo zato što nije u njihovu ličnu korist“, navodi niška SSP u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je rukovodstvo grada Niša na taj način uskratilo mogućnost svojim građanima da koriste benefite obnovljivih izvora energije, odgovorno se ponašaju prema zaštiti životne sredine i daju doprinos smanjenju zagađenja vazduha, po kome je Niš trenutno među vodećim gradovima u Srbiji.

„Oni su pritom zaboravili ili nisu ni znali da naš grad ima odličan potencijal za prizovodnju solarne energije. Nema nijednog razloga da grad Niš koji ima ogroman broj sunčanih dana ne pošalje konkursnu dokumentaciju na ovaj poziv i na taj način pomogne svojim građanima da postave solarne panele na kućama“, navodi se.

Niški SSP dodaje da su se, recimo, lokalne samuprave Užica, Novog Sada, Ćuprije, Paraćina i još 33 druge u Republici Srbiji javile na poziv i obezbedile svojim građanima sredstva za ovu namenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari