autobusFoto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Beogradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je danas da Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) ne dozvoljava da bilo koji radnik javno pokaže u kakvim uslovima rade, a ako se neko usprotivi odmah se šalje na novo radno mesto.

„Uprava ovog javnog društva, koje je bačeno na kolena, tako se ponaša prema bilo kome ko se pobuni i prema bilo kome ko bi da štrajkuje“, navodi se u saopštenju.

Stranka slobode i pravde ističe da su iz GSP otišla 144 zaposlena samo u 2021. godini i to najviše iz održavanja.

„Zaposleni rade u apsolutno nehumanim uslovima, a primorani su da održavanje vozila rade sa alatom koji su sami prilagodili ili čak alatom koji sami kupe. Za 21. jun su zaposleni najavili protest, a to je tek napravilo paniku u redovima uprave. GSP uprava preispituje ljude ko je za protest, ko je iz kog sindikata, a ako je još iz neke opozicione stranke, mobing ne gine“, ističu u SSP.

Stranka slobode i pravde podseća da je sindikalno i političko udruživanje Ustavom zagarantovano pravo i da svaki zaposleni ima pravo na štrajk u skladu sa propisima.

U saopštenju se navodi da zaposleni u GSP zahtevaju da im radno vreme bude u skladu sa zakonom, da imaju zaštitu od izduvnih gasova, higijenske uslove u toaletima.

„Činjenica da su ovakvi zahtevi osnovani su sramota za upravu GSP i razlog za njihovu smenu, a ne razlog za kazne zaposlenima“, ocenjuju u SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari