SSP: Kontejneri u delovima Užica pretrpani smećem 1Foto: N. Kovačević

Užički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) saopštio je da nema dovoljno kontejnera u pojednim delovima grada, a da su postojeći  pretrpani smećem, jer se retko prazne.

„Građani Užica su ponovo žrtve nedostatka komunikacije i loše sinhronizacije rada između nadležnih službi Grada i JKP Bioktoš jer, iako  uredno plaćaju račune, ispada da su građani nekih ulica i kvartova – građana drugog reda“.

„Te ulice i kvartovi s velikim brojem domaćinstava“, navodi SSP, „imaju samo po jedan kontejner, koji se prazni jednom nedeljno, zbog čega su pretrpani  otpadom, koji raznose vetar ili životinje i ugrožavaju zdravlje građana, izvor su nesnosnog smrada na letnjim vrućinama i pružaju žalosnu sliku o situaciji u gradu“.

Situacija u prigradskim naseljima i selima, ističe taj odbor, „još je tragičnija“ i „građani to više neće da trpe“.

Navodeći da JKP Bioktoš prazni i postavlja kontejnere po rasporedu gradske uprave, odbor SSP pita nadležne, „a na osnovu pritužbi velikog broja građana, zašto se taj plan ne osmisli u koordinaciji s ljudima na terenu, koji taj posao obavljaju i s predstavnicima mesnih zajednica, koji znaju potrebe svojih sugrađana“.

„JKP Bioktoš ne poseduje adekvatan broj kamiona za odnošenje smeća. Kako nam je rečeno, ima ih na spisku, ali nisu na ulici i nisu u voznom stanju“.

Dodatni problem je, ističu u SSP, „nedostatak radnika u tom preduzeću, jer niko neće da radi tako težak i po zdravlje opasan posao za sramotno malu platu i uz skoro desetine prekovremenih radnih sati nedeljno“.

„U isto vreme, budžetske pare građana Užica, stotine i stotine miliona, rasipaju se na unapred dogovorene tendere, namenjene firmama bliskim vlasti, umesto da se pod hitno rešavaju gorući problem grada, koji se polako pretvara u deponiju, krivicom nesposobne gradske uprave i, naravno, preko leđa građana, kojima se ugrožava javno zdravlje“, poručio je odbor SSP.

Zbrka sa posudama za smeće

Dodatna zbrka je izazvana, navodi SSP, „novim projektom postavljana plavih i crnih kanti u dvorištima i sa rokovima koji moraju da se ispune, jer Bioktoš nema kapaciteta da sve podeli u zadatom roku, upravo zbog nedovoljno radnika i  mehanizacije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari