SSP: Koplja SNS frakcija u Novom Sadu slomila se na Kliničkom centru 1Foto: Beta/Dragan Gojić

„Nezakonito prenošenje osnivačkih prava nad Kliničkim centrom Vojvodine sa Vlade na Skupštinu Vojvodine i izazivanje sukoba i podela među lekarima u ovoj instituciji, dokazi su da se koplja SNS frakcija u Novom Sadu slomila na ovoj instituciji“, navodi se u saopštenju dr Vladimira Vrsajkova iz gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu.

On navodi da je borba dve struje vojvođanskog SNS-a oko upravljanja najvećom i najvažnijom ustanovom vojvođanskog zdravstva „ogolila kriminalni sistem rada naprednjačkog režima“, te da se to najbolje vidi kroz to što je tender za Kamenicu 3 dobio GAT, umesto „favorizovanog Bosketovog Montopa“.

Iz SSP-a poručuju da je suština sukoba „preuzimanje ogromne sume novca koja prolazi kroz zdravstvo Vojvodine“.

„Ove tokove našeg novca ka privatnim džepovima je dosad kontrolisao Igor Mirović, ali su po svemu sudeći kriminalne gazde Miloša Vučevića poželele da, pri kraju svoje moći, preuzmu i „ugrađivanje“ u zdravstvu. Vest o rezultatima tendera za Kamenicu 3, gde firma GAT, poznata po bliskosti pokrajinskoj Vladi i sekretaru za zdravstvo, pobeđuje Montop, firmu Marka Bosanca Bosketa, potvrđuje da se ni Igor Mirović ne miri sa porazom“, istakao je Vrsajkov.

O ovom problemu, ranije su se oglasili i iz Demokratske stranke. Oni su ocenili da su interesne grupe unutar SNS-a „potpuno privatizovale i razorile zdravstveni sistem u pokrajini“.

„Slučaj Kliničkog centra je očigledan primer kako loša politika utiče na živote svakog od nas, jer je zbog borbe za političkom dominacijom i finansijskih interesa unutar vlasti, sada ugroženo funkcionisanje najvećeg podsistema u vojvođanskom zdravstvu“, rekao je Novaković.

U saopštenju DS-a se navodi da je odluka Skupštine Vojvodine kojom je Pokrajinskoj vladi oduzeto pravo da imenuje direktora KCV protivna i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine, te da je ta odluka doneta sa ciljem da se predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i resornom pokrajinskom sekretaru onemogući da kadriraju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Vojvodini.

Da podsetimo, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović saopštio je da će zatražiti da bude povučena odluka kojom je Skupština AP Vojvodine preuzela osnivačka prava nad UKCV. Tu odluku nije podržala vlada, a Mirović je, navodno, zbog toga podneo ostavku, koja je povučena posle intervencije sa državnog i stranačkog vrha. Mirović je te navode demantovao.

On je rekao da je „navedenom odlukom prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari