SSP Subotica traži ostavku tehničkog direktora Predškolske ustanove "Naša radost" zbog dešavanja u vrtiću "Poletarac" 1Foto: J. Patarčić/Danas

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Subotica zatražio je ostavku tehničkog direktora Predškolske ustanove “Naša radost” Veljka Vojnića na tu funkciju zbog, kako su naveli, pojave miševa i neispravnosti vode za piće u vrtiću “Poletarac”, ali i drugih dešavanja za koje su saznali od roditelja dece koja pohađaju ovaj vrtić.

Kako je na konferenciji za medije objasnio Laslo Čisar, predsednik Izvršnog odbora SSP-a, nakon njihovog poslednjeg saopštenja za medije javio im se nemali broj roditelja čija deca pohađaju vrtić “Poletarac”, a koji su sa njima želeli da podele s čime se susreću u ovom objektu.

“Skrenuli su nam pažnju da ovo sa neispravnom vodom i najezdom miševa nije prvi put da je zdravlje i bezbednost njihove dece u tom objektu dovedeno u ozbiljno pitanje i da su u svim situacijama upravo oni sami morali da se izbore i zaštite svoju decu jer rukovodstvo Uprave nije marilo za to”, kazao je Čisar.

Kao primere koje su roditelji naveli, Čisar je izdvojio gradilište koje se nalazilo tik uz vrtić, a koje je pre dve godine, kako je naglasio, u ozbiljnoj meri pretilo da ugrozi decu, kao i to da se u vrtićima koristilo vrlo agresivno sredstvo za pranje ruku od kojeg su deca imala probleme s kožom i “da dolazi do pucanja i krvarenja na njihovim rukama”.

“Nadalje, igralište je u tom objektu, kako kažu, bilo staro preko 30 godina. Klupe su bile polomljene sa ozbiljnim šiljcima, same sprave vrlo istrošene i oštećene, a podloga u strašno lošem stanju, sama prašina i beton. Da se deca ne bi povredila u takvom prostoru gde provode dosta vremena, roditelji su skupljali novac da naprave novo igralište, kao i da se postavi veštačka trava kao podloga. Igralište je urađeno pre skoro dve godine i sav taj period veštačka trava stoji pred ulazom vrtića, gde kisne i propada, a plaćena je od para koje su dali roditelji”, rekao je Čisar, priloživši fotografije na kojima tvrdi da se nalazi veštačka trava iz vrtića “Poletarac”.

SSP Subotica traži ostavku tehničkog direktora Predškolske ustanove "Naša radost" zbog dešavanja u vrtiću "Poletarac" 2
Foto: J. Patarčić/Danas

On je dodao i da to nije jedina stvar koja je u pomenutom vrtiću kupljena od novca koji su roditelji skupljali.

“Tu je još i klima uređaj, televizori, pa čak i samo krečenje plaćaju roditelji i još mnogo toga. Roditelji ulažu novac u vrtić, roditelji se bore da im deca budu bezbedna i zdrava u vrtiću, a direktor se trudi svim silama da roditelji ne saznaju da im deca nisu bezbedna i da im je zbog neispravne vode u vrtiću i najezde štetočina zdravlje ugroženo”, naglasio je Čisar.

Predsednik subotičkog odbora SSP-a i član predsedništva SSP-a Robert Šebek je kazao da se na posebnom sastanku sa roditeljima, koji su reagovali na događaje i stanje u vrtiću “Poletarac”, tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost” Veljko Vojnić ponašao, kako je ocenio, “bahato”, zbog čega mu je postavio nekoliko pitanja na koja očekuje hitan odgovor.

“Da li ste na vašu inicijativu imali sastanak 7. juna u Upravnoj zgradi sa majkom i sestrom devojčice koja je korisnik usluge vrtića ‘Poletarac’? Da li ste na tom sastanku urlajući pretili majci i sestri da su narušili ugled Predškolske ustanove i pretili krivičnim prijavama? Da li ste opet urlajući zapretili devojčicinoj sestri da će joj biti zabranjen ulazak u sve vrtiće u gradu, a na njeno pitanje da li je to pretnja, odgovorili ste: ‘Nije pretnja, biće izvršenje’. Da li ste na konstataciju sagovornika da sedam dana voda nije bila za piće i da roditelje niko nije obavestio o tome i da su to čuli od dece, odgovorili: ‘Zašto bi roditelje trebalo bilo ko da obavesti, zbog čega?’”, upitao je Šebek, objašnjavajući da se po prvi put ne obraća kao neko ko se bavi politikom i kao funkcioner stranke, nego kao jedan od 123.000 stanovnika Subotice i otac dvoje deca koja su pohađala Predškolsku ustanovu “Naša radost”.

Šebek je upitao tehničkog direktora i da li je tražio da mu se objasni šta se desilo u vrtiću i ko je roditelje o tome obavestio, a kada je dobio dogovor od majke i sestre o imenima vaspitačica, da li je tražio i njihova prezimena.

“Da li ste pitali sagovornike zašto su obavestili Gradsku upravu i medije, a ne njega koji je zadužen za te stvari, da te stvari rešava i, na kraju, da li ste upoznati sa izveštajem lekara subotičke bolnice od 26. aprila, gde piše u izveštaju da je dete upućeno na hospitalizaciju zbog sumnje da je zagrizlo kesicu mišomora”, upitao je Šebek.

Zbog svega navedenog, u subotičkom odboru SSP-a zatražili su, kako su naveli, momentalnu ostavku tehničkog direktora Predškolske ustanove “Naša radost” na tu funkciju.

“Ako ovo što tvrdim danas na ovoj konferenciji nije istina, još danas očekujem od gospodina Vojnića krivičnu prijavu zbog ovoga protiv mene. To će biti moja prva krivična prijava za ovih 15 godina otkako se bavim politikom zbog širenja laži u medijima. Ako je sve ovo istina gospodine Vojniću, momentalna ostavka”, kazao je Šebek.

On je još jednom apelovao na predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora da sazove hitnu vanrednu sednicu gradskog parlamenta kako bi se raspravljalo o dešavanjima u vrtiću “Poletarac”.

“Apelujem na njihovu ljudsku stranu. Ovo nije političko pitanje, u taj vrtić idu i deca od policajaca, sudija, radnika, političara i to su naša deca”, zaključio je Robert Šebek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari