SSP Subotica traži vanrednu sednicu Skupštine grada zbog situacije u vrtiću “Poletarac” 1Foto: Zvaničan sajt Predškolske ustanove "Naša radost" Subotica

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) zatražio je od predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora da hitno sazove vanrednu sednicu gradskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o odgovornosti rukovodstva Predškolske ustanove “Naša radost” zbog poslednjih dešavanja u vrtiću “Poletarac”.

Kako su saopštili, roditelji su saznali da su im deca ozbiljno ugrožena i da je njihovo zdravlje dovedeno u veliki rizik 31. maja, kada je prilikom dovođenja deteta u vrtić jedna od mama zatekla u hodniku, pored garderobe gde se deca presvlače, uginulog miša.

“Tada je razgovarala sa vaspitačima i saznala da to nije jedan slučajan miš, da je u vrtiću najezda istih, da je jedna grupa dece izmeštena iz svoje sobe i da deca borave u trpezariji jer u sobi imaju žive a i uginule miševe. Čak je kasnije potvrđena i informacija da je jedno dete iz te grupe koja je izmeštena, u aprilu mesecu zagrizlo mišomor koji je bio postavljen u sobi u ćošku bez oznake, pri čemu je završilo i u bolnici”, navode u subotičkom odboru SSP-a

Iz ove stranke ocenjuju kao “sramotnu” izjavu tehničkog direktora Veljka Vojnića koji je medijima rekao da je najezda miševa nešto što su očekivali da će se desiti, “znali su da postoji i svesno su je dozvolili bez obzira kakve će to posledice prouzrokovati na zdravlje i bezbednost mališana”.

“Tek tada od lica zaposlenih u vrtiću roditelji saznaju da voda nije ispravna, da već nedelju dana deci iz balona sipaju vodu za piće kao i da sa vodom iz balona peru ruke. Zgroženi situacijom koju su zatekli i informacijama koji su dobili sami roditelji su pokrenuli inicijativu da hitno nešto preduzmu kako bi sprečili ozbiljne i katastrofalne posledice po zdravlje njihove dece”, ističu u subotičkom odboru SSP-a.

Dodaju da je jedna mama deteta iz vrtića lično otišla u opštinu i pisanim putem Sanitarnoj inspekciji prijavila problem, nakon čega je uzorak vode ponovo uzet 31. maja, dok je Sanitarna inspekcija u objekat ‘Poletarac’ izašla 1. juna.

Iz ove stranke tvrde i da Uprava “iako je znala za ozbiljan problem sa neispravnom vodom nije preduzela ništa”, a da su jedino balonima donosili vodu za piće i pranje ruku.

“A pitamo se sa kojom vodom peru posuđe iz koga deca jedu, sa kojom vodom brišu stolove, sa onom koja je zagađena fekalijama i streptokokom? Još gora činjenica je da su se iz Uprave jako potrudili da roditelji o tom problemu ništa ne saznaju, što možemo okarakterisati kao ozbiljnu nameru ugrožavanja zdravlja dece koja borave u vrtiću. Napominjemo da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porekla, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija”, naglašavaju u subotičkom odboru SSP-a.

Iz ove stranke napominju da ovo nije prvi slučaj i situacija u kojoj roditelji sami moraju da se bore za bezbednost i zdravlje dece, “da rešavaju probleme koji se tiču rukovodstva, a da Uprava ćuti i ne rešava ništa dok roditelji ne izvrše pritisak putem medija ili nadležnih institucija”.

Zbog toga traže i od tužilaštva da pokrene istražni postupak u kome bi se utvrdila odgovornost rukovodstva Predškolske ustanove “Naša radost”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari