U subotičkom vrtiću voda nije za piće, a pojavili su se i miševi: Iz "Naše radosti" poručuju da će biti urađena kompletna deratizacija 1Foto: Zvaničan sajt Predškolske ustanove "Naša radost" Subotica

Dok roditelji dece koja pohađaju vrtić “Poletarac” u centru Subotice strahuju za bezbednost svojih mališana jer, kako kažu, voda u objektu već nedelju dana nije za piće, a takođe su se pojavili i miševi, iz Predškolske ustanove “Naša radost” ističu da su preduzeli sve mere i da će naredne nedelje vrtić biti potpuno deratizovan.

Subotičanka S. H. čije dete pohađa vrtić “Poletarac” u Subotici kaže da su roditelji prošle nedelje nezvanično obavešteni da voda u ovom objektu nije za piće, te da je nedugo nakon toga njena ćerka dobila infekciju očiju, zbog čega je izostala iz vrtića.

Međutim, kada ju je juče ponovo odvela u vrtić, naša sagovornica kaže da je doživela neprijatnost, jer je na ulazu u objekat zatekla mrtvog miša.

“Popeli smo se na stepenice, pošto je to kao dva sprata, ima prizemlje i prvi sprat, mrtav miš stoji na sred puta. Znači, dete zaobiđe miša da bi došlo do garderobice da se presvuče”, objašnjava S. H. koja je priložila i fotografiju za koju kaže da je juče napravila u vrtiću.

U subotičkom vrtiću voda nije za piće, a pojavili su se i miševi: Iz "Naše radosti" poručuju da će biti urađena kompletna deratizacija 2
Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, Predškolska ustanova “Naša radost” obezbedila je deci i zaposlenima balone flaširane vode za piće i pranje ruku, ali da do juče niko od nadležnih nije došao u objekat da uzme uzorak vode iz česme, zbog čega se obratila i sekretarki Grada Subotice.

“Juče su tek izašli i juče je i pisani trag ostavljen u pisarnici Gradske kuće sanitarnoj inspekciji. E sad, za rezultate ne znamo kada će biti, niko nam ništa nije javio, niko nam ništa nije rekao”, kaže S. H.

Kada je u pitanju situacija sa miševima, naša sagovornica objašnjava da je jedna grupa dece, u čijoj prostoriji su se pojavili miševi, izmeštena u trpezariju, te da bi ceo objekat trebalo detaljno deratizovati.

“Ja sam moje dete izvukla iz vrtića, ona neće ići do daljeg. Ja sam tražila da radim od kuće, ali ima roditelja koji to ne mogu i tu je problem, jer oni šalju decu i dalje u vrtić, da deca peru ruke nad balonom vode i da miševi trče oko njih. Ne znam kako ta deca uopšte spavaju u vrtiću pored toliko miševa, meni je to strašno”, ističe S. H.

Naša sagovornica dodaje da je ovo prvi put da se tako nešto dešava u vrtiću i da ranije nisu imali problema sa glodarima.

“Nije inače bilo, ovo se sad dešava, poslednjih nedelju dana što smo kao roditelji počeli da reagujemo na to”, kaže S. H.

“Mi još zvanično saopštenje od Uprave nismo dobili. Mama koja je glavna za Savet roditelja je zvala, nisu joj ništa rekli. Sutra bi valjda trebalo da dođe inspekcija u vrtić, to je jedna mama rekla i ne znam šta će biti. I dalje stoji kao da je vrtić bezbedan za decu da idu”, dodaje naša sagovornica.

Tehnički direktor Predškolske ustanove “Naša radost” Veljko Vojnić kaže da je došlo do problema za koji se moglo očekivati da će se desiti u nekom od vrtića, jer se novim sistemom obrazovanja dece u predškolskim ustanovama sada koriste žitarice i plodovi sa njiva u obuci i radu sa mališanima.

“Vrši se manipulacija sa kukuruzom, suncokretom, lešnicima, kestenjem i drugim. Po preporuci naših pedagoga su te žitarice i namirnice držane u prostorijama. Naravno, mi se sa tim nismo slagali koji se bavimo bezbednošću i smatrali smo da će doći do kompromitacije u nekom od vrtića u nekom periodu. I zaista se to desilo u ‘Poletarcu’, u toj prostoriji u kojoj borave deca, gde su čuvane i te namirnice, došlo je do pojave miševa”, kaže Vojnić.

On ističe da su miševi odmah otkriveni, deca izmeštena iz te prostorije, a da je preduzeće koje po ugovoru o javnoj nabavci sprovodi deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju ustanove postavilo mamce.

“Koliko imam informaciju svi su već glodari, mislim da se radi o tri komada, eliminisani. Iduće nedelje će se vršiti kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u svoje prostorije. Znači, mi smo reagovali upravo po svim protokolima i zakonu i obavezama koje nama nalaže kada je u pitanju bezbednost dece u vrtiću”, ističe Vojnić.

Kada je reč o vodi, tehnički direktor objašnjava da se vrtić snabdeva vodom iz gradskog vodovoda kao i sve druge ustanove u gradu, te da je zadnja provera u vrtiću “Poletarac” pokazala da voda nije potpuno ispravna za piće.

“Mi smo tada po proceduri odmah zaustavili snabdevanje vodom, prešli smo na snabdevanje dece i zaposlenih flaširanom vodom. To stalno radimo, to nije ništa novo, vršimo ispiranje i dezinfekciju celog cevovoda i onda tražimo da nadležni za kontrolu higijenske ispravnosti vode ponovo izvrši analizu. Kada oni daju negativne rezultate, odnosno daju izveštaj da je voda ispravna za konzumaciju i korišćenje, onda mi decu ponovo snabdevamo sa tom vodom”, objašnjava Vojnić.

On je dodao da se u svim vrtićima kvartalno proverava ispravnost vode, ali da bar jednom ili dva puta godišnje u nekom od ukupno 58 objekata koji su u nadležnosti Predškolske ustanove “Naša radost” dolazi do situacije da je voda na neki način kompromitovana i tada se potpuno ispira cevovod.

“Znači ovo nije neka situacija koja je kod nas nepoznata. Znate da često dolazi kod priključivanja i radova na samom vodovodu do kontaminacije. To smo imali prošle godine, u celim ‘Šumicama’ po mesec dana nismo imali ispravnu vodu, ali kada je vodovod završio radove, mi smo isprali ceo sistem, sve smo dezinfikovali, prešli smo ponovo sa flaširane vode na tekuću vodu i sve je bilo u redu. To je isti slučaj sada i u ‘Poletarcu’ i možda za mesec-dva dana ili možda već sutra se pojavi u nekom drugom vrtiću. Mi ne znamo kako dolazi do kontaminacije u zatvorenom cevovodu, ne snosimo dogovornost za to, ali snosimo odgovornost ako ne postupimo po pravilima i po zakonu kada otkrijemo da je došlo do kontaminacije vode, hrane ili bilo čega”, poručuje Vojnić.

Tehnički direktor naglašava i da Predškolska ustanova “Naša radost” izdvaja oko 2,5 miliona dinara na razne bezbednosne analize, od površina, preko vodovoda, do namirnica, gotovih jela i slično.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari