SSP tvrdi da je na gradilištu Linglonga povređen radnik? 1Foto: M.Pudar / Danas

Još jedna povreda na radu desila se u fabrici Ling Long, saopštio je Gradski odbor SSP Zrenjanin.

SSP navodi da je reč o srpskom državljaninu koji je zbog povreda grudnog koša hospitalizovan.

SSP je zatražio da se hitno utvrdi ko je odgovoran za nesreću koja se dogodila i da nadležni reaguju u skladu sa Zakonom.

„Nadležne vlasti u Srbiji da reaguju na kršenje, ne samo radničkih prava, već i ljudskog dostojanstva, jer slike koje dolaze iz zrenjaninske fabrike Linglong podsećaju na moderno ropstvo, a ćutanje srpske vlade o esploatisanju radnika, lošim i teškim uslovim rada znači saučesništvo i da država Srbija odavno ne stanuje u Zrenjaninu. Radnik u Srbiji mora biti zaštićen, poslednje je vreme da to shvatimo“, poručuju iz SSP.

Kako navode, iako za ovu vest nema institucionalne potvrde, ona je objavljena je na jednom zrenjaninskom portalu.

Povodom navodne nesreće na gradilištu oglasio se i Pokret ujedinjenih fantoma.

„U Ling Longu koriste radnike koji nisu dovoljno obučeni i bez adekvatne zaštitne opreme, gde su radnici često izloženi riziku od povreda, zbog toga što su kazne za neizvršen zadatak ogromne. Nemar poslodavaca i nesposobnost ove vlasti su dovele radnika u veoma tešku situaciju na šta godinama unazad ukazujemo. Pozivamo državu i institucije da konačno počnu da rade u korist radnika i gradjana Srbije zbog kojih i postoje ,a ne u korist investitora“, kaže se u reagovanju PUF-a.

Listu Danas upućena je i anonimna dojava o povređivanju radnika na gradilištu Linglonga, u kojoj se navodi da je „radnik nastradao tako što ga je mašina smrskala, bore mu se za život ali šanse su male“.

Takođe se navodi „Kinezi se već trude da sve zataškaju i nabede da je radnik sam ušao u masinu. Na sve to je direktor HR i administracije Kinez Angliang Ge rekao da se održi zakazani termin turnira u badmintonu i da to nema veze sa stradanjem radnika, samim tim iskazao je ogromno nepoštovanje prema tom čoveku ali i svim zaposlenima koji su u šoku i sigurno im nije do badmintona“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari