SSP u Kragujevcu: Ukinuti dodatna plaćanja za uslugu ličnog pratioca dece 1Foto: GrO SSP Kragujevac

Gradski odbor Stranke slobode i pravde ocenio je da grad Kragujevac za uslugu ličnog pratioca dece izdvaja nedovoljno sredstava i zatražio ukidanje takozvane „regresne skale“ koja će opteretiti budžete roditelja.

SSP je saopštila da je grad Kragujevac za uslugu ličnog pratioca za 27-oro dece  opredelio 3,5 miliona dinara, što je niži iznos u poređenju sa mnogim manjim opštinama u Srbiji.

„Imajući u vidu broj stanovnika, grad bi bio dužan da izdvoji između  20 i 30 miliona  dinara za ovu uslugu. U Odžacima  je opredeljeno  preko šest miliona dinara, Babušnici pet miliona, Prijepolju 10,5 miliona dinara. Većina gradova je odlučila i da usluge plaćaju u celosti bez učešća roditelja“ stoji u saopštenju SSP.

U ovoj stranci traže ukidanje „regresne skale“ za plaćanje usluge ličnog pratioca deteta.

„Prema toj skali većina roditelja u odnosu na primanja koja ostvaruju po članu domaćinstva, spadaće u treću grupu i biće dužni da regresiraju cenu usluge u iznosu od 20 procenata  cene usluge, koja iznosi 346,00 dinara po satu. Odnosno, roditelji će doplaćivati oko 69 dinara po satu. Na mesečnom nivou to će  roditelje koštati između sedam i deset hiljada dinara, što je veliko opterećenje roditeljima koji već moraju da plaćaju razne dodatne podrške u vidu logopeda, fizikalnih terapija, pomagala i drugog“, ocenio je SSP.

U SSP traže i da se poveća  iznos sredstava u budžetu za ovu namenu, kako bi grad snosio sve troškove usluge ličnog pratioca za decu i omogućio im nesmetano školovanje.

Kako navode u SSP  inkluzija dece je zakonski definisana i  spada u obavezu lokalnih samouprava koju je većina gradova i opština odavno uvela, ali se Kragujevac po tom pitanju oglasio nedavno, iako mu je  još prošle godine to naložio državni revizor.

„Usluga ličnog pratioca deteta počeće da se sprovodi tek od januara 2022. godine, iako je doneta odluka Skupštine grada još u martu 2021. godine. Sa javnom nabavkom se kasnilo, iako je bilo dovoljno vremena da se u novu školsku godinu uđe sa već obezbeđenom uslugom, kao što su to na vreme sproveli Beograd i drugi gradovi i opštine“, zaključili su u gradskom odboru SSP u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari