SSP Užice: Sprečiti pretvaranje 70 hektara Nacionalnog parka Tara u građevinsko zemljište 1Tara/Foto: SSP Užice

Užički odbor Stranke slobode i pravde (SSP) ocenio je „skandaloznom“ informaciju da Opština Bajina Bašta, kroz novi regulacioni plan, namerava da 70 hektara pašnjaka i šuma u Račanskoj Šljivovici, najlepšem delu planine Tare, preimenuje u građevinsko zemljište.

To je, dodaje se, „uznemirilo čitav Zlatiborski okrug, brojna udruženja ljubitelja prirode i sve zaljubljenike u ovu planinu“.

Odbor je zatražio od Ministarstva za zaštitu životne sredine „da ne dozvoli skrnavljenje Nacionalnog parka i da radi svoj posao zaštite ovog jedinstvenog područja na čitavom Balkanu, koje čini više od 85 odsto šumskih površina sa velikim brojem reliktnih i endemičnih vrsta i zajednica“.

„Dugo je Tara, nacionalni park, nacionalni ponos, najlepša i najbajkovitija planina Srbije opstajala izvan kandži investitora bliskih SNS vlastima, ali je ovom odlukom ugrožena više nego ikada“, navodi užički SSP.

Dodaje se da taj „presedan preimenovanja zemljišta Nacionalnog parka u građevinsko zemljište, otvara put ne samo legalizaciji dosadašnje divlje gradnje, već i izgradnji turističkih kompleksa, odmarališta, hotela i apartmanskih naselja kojima tu nije mesto i koji će, uz prateću saobraćajnu infrastrukturu i sadržaje, devastirati čitavu tu oblast“.

„Ako im prođe ova odluka, i ostale lokacije na Tari čeka ista, tužna sudbina Zlatibora s potpunom urbanizacijom, pa planina više ne liči na sebe, nego na neko neuređeno prigradsko naselje“, upozorio je SSP.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari