SSP Zrenjanin traži da ratari budu oslobođeni poreza zbog suše 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Zrenjaninu saopštio je da pokreće inicijativu pomoći poljoprivrednnim proizvođačima nakon što je Vlade Srbije odbila da proglasi elementarnu nepogodu zbog nedostatka padavina i ekstremno visokih temperatura.

Kako objašnjavaju, svi zahtevi su postavljeni na osnovu realnog stanja ratarskih kultura, kukuruza i soje.

„Tražimo od pokrajinske Vlade i gradske vlasti, u čijim su rukama instumenti pomoći da poljoprivrednike sa teritorije Srednjeg Banata oslobodi poreza, umanji zakup za državnu zemlju proporcijonalno šteti koju su poljoprivrednici pretrpeli ne svojom krivicom i ukinu takse za odvodnjavanje u ovoj godini“, navodi se u zahtevim SSP.

U Srednjem Banatu je pod kukuruzom u proseku 82000 hektara a raod u nekim optimalnim godinama dostizao je i do 8 tona po hektaru. Sada, sa sušom, proske je oko 2 tone po hektaru anegda nije ni bilo, naveli su reagovanju ove stranke.

„Ako ovi izneti parametri stanja na terenu nisu dovoljni da se prihvati stanje kao elementarna nepogoda, naši poljoprivrednici će iz faze nogdauna preći u fazu nokauta što SSP Zrenjanin kao odgovorna stranka neće, niti može dozvoliti. Zahtevamo da ozbiljno pristupite problemu, da nađete rešenje, ispunite zahteve jer novčana masa ne prestavlja problem ni pokrajinskom ni gradskom budžetu, postoje sigurno fondovi za elementarne nepogode, a poljoprivrednicima znači puno“, objašnjavaju u GO SSP Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari