SSS: Korak ka ukidanju autonomije Univerziteta 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Skrećemo pažnju da prvi put svedočimo situaciji u kojoj je Savet glasao suprotno volji članica UB, tj. zaposlenih na univerzitetu, navodi se u reagovanju profesora i studenta, članova Skupštine slobodne Srbije, koji smatraju da izbor novog rektora Univerziteta u Beogradu predstavlja još jedan korak ka ukidanju autonomije univerziteta.

Nasuprot odluci Senata, podsećaju oni, na kojoj je većinsku podršku članica UB, fakulteta i instituta, dobila prethodna rektorka prof. Ivanka Popović, na sednici Saveta UB za rektora je izabran prof. Vladan Đokić.

Kako navode, u sastavu Saveta UB nalaze se, pored predstavnika akademske zajednice, predstavnici Vlade i studentskih organizacija.

-Poznato je da je savetnik gospodin Šarčević,bivši ministar prosvete, pozivao članove Saveta iz sastava UB u Palatu Srbija, pre zvaničnog glasanja, i lobirao da glasaju za profesora Đokića. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je glasanju pristupio i gradonačelnik Beograda, doktor Radojčić, kao postavljeni član Saveta UB. Pritisci i partijsko glasanje predstavljaju nastavak uništavanja i upodobljavanja univerziteta. Sličan postupak već je završen na Univerzitetu u Novom Sadu – navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Oni ističu da je pasivnost akademske zajednice i ćutanje u situacijama kada su u sastave Saveta fakulteta i univerziteta postavljani partijski, a ne stručni kadrovi, dovela do ovakvih posledica.

Društveno svesni profesori, asistenti, istraživači i studenti izražavaju veliku strepnju da je na ovaj način temeljno pripremljen teren za potpuno preuzimanje univerziteta od strane vlasti i buduću kadrovsku politiku koja će ugušiti svaki kritički glas.

-Univerzitet je najveća snaga progresa u svakom društvu i najveća opasnost za autokratsku vlast. Ovu činjenicu znao je radikalski i Miloševićev režim kada je, 1998. godine, doneo Zakon o univerzitetu, takozvani Šešeljev zakon, kojim je u potpunosti ugušena autonomija visokoškolskih ustanova. Jasno je da i naprednjačka vlast nastavlja sa praksom svoje izvorne stranke. Poručujemo novom rektoru, profesoru Đokiću, da nećemo zaboraviti način njegovog izbora, nasilno, suprotno stavu zaposlenih na UB i politički podobno. Na Univerzitetu u Beogradu ima slobodoumnih ljudi koji su uvereni da su akademski principi snažniji od političkih – poručuju članovi Skupštine slobodne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari