Šta Albancima znače ruke u obliku dvoglavog orla i kakve to veze ima sa tri prsta kod Srba? 1Foto_ Printscreen

Mnogi Albanci iz javnog života, kao što su muzičari, glumci, sportisti, fotografišu se sa rukama postavljenim u obliku dvoglavog orla, što jedan deo srpske javnosti i medija dočeka svaki put kao provokaciju. A šta zapravo to simbolizuje i da li se može dovesti u vezi sa dizanjem tri prsta kod Srba?

Postavljanje ruku u obliku dvoglavog orla ne predstavlja simbol „velike Albanije“, kao što smatra veći deo javnosti u Srbiji, niti je to provokacija, barem ne u većini u slučajeva, objašnjavali su ranije za Danas novinari sa Kosova.

U Srbiji, ipak, fotografisanje Albanaca sa rukama u obliku orla često se smatra provokacijom i izaziva burne negativne reakcije, a samo poslednji primer za to je gest predstavnice Albanije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije.

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj objasnio je pre nekoliko godina za Danas da je postavljanje ruku u oblik dvoglavog orla „jednostavno nacionalni simbol sa albanske zastave“.

„Ne postoji neki simbol Velike Albanije. Ljudi pokazuju rukama dvoglavnog orla da pokažu da su Albanci, ništa više. Kao na primer što Srbi podižu tri prsta“, ukazao je Muškoljaj 2019. godine povodom tadašnjeg pokušaja linča vlasnika pekare u beogradskom naselju Borča.

Urednik prištinske „Gazete Blic“ Astrit Gaši takođe je ocenio da je reč jednostavno o simbolu zastave i ništa drugo.

To se koristi kao simbol zastave i preraslo je u svojevrsni pop simbol poslednjih godina. Kada neko rukama pravi dvoglavog ugla, taj hoće da kaže da je Albanac. Pre svega, to predstavlja popularni simbol, koji sada to koriste i sportisti i ostale zvezde. Niko ne treba da se boji tog simbola, jer ‘velika Albanija’ se ne označava ručnim simbolima“, napomenuo je Gaši, što je potvrđila tada i urednica portala Kosovo 2.0. Besa Ljuci.

Šta Albancima znače ruke u obliku dvoglavog orla i kakve to veze ima sa tri prsta kod Srba? 2
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Ipak, fotografija sa takvim simbolom izazvala je 2019. godine gnev stanovnika Borče, koji su protestovali ispred pekare koju drži Albanac, te su opkolili njihov lokal, a na automobil im postavili glave pečenih prasića.

Dvoglavi orao kao državni simbol koriste Srbi, Albanci, Crnogorci i Rusi, a ima značenje jedinstva suprotnosti – gore i dole, levo i desno, istok i zapad, duhovni i zemaljski svet.

Kako je pisao BBC na srpskom nedavno, dvoglavi orao u Albaniji vezuje se za Skenderbega.

Narodni heroj Albanije, knez poznat kao Skenderbeg (Đorđe Kastrioti), podigao je 28. novembra 1443. godine zastavu nad tvrđavom Kruja prkoseći Turcima koji su vladali zemljom.

Njegova zastava je bila crvena i na njoj je bio crni orao, i danas simbol Albanije. Poput simbola Vizantijskog carstva kome je nekada pripadao, albanski orao je dvoglav, navedeno je u enciklopediji Britanika.

Albanski imigranti Faik Konica iz Brisela i Kverim Panariti iz Bostona popularizovali su Skenderbega krajem 19. veka i oživeli njegovu zastavu kao nacionalnu tačku okupljanja Albanaca u zemlji i inostranstvu, dodaje se u članku.

Dragomir Acović, heraldičar, rekao je u tom članku BBC na srpskom, da dvoglavi orao u Albaniji ima identično istorijsko značenje kao drugim zemljama, ali da danas simbolizuje isključivo Skenderbega.

Tri prsta u Srbiji

Kao što Albanci koriste ruke u obliku dvoglavog orla, kako bi iskazali svoju nacionalnu pripadnost, u javnosti Srbije se tako koriste podignuta tri prsta, koji se takođe pogrešno shvata i interpretira.

Kako piše BBC na srpskom, iako mnogi u Srbiji i na Balkanu smatraju da ovaj simbol predstavlja srpski nacionalizam, on je daleko od toga.

„Tri prsta su definicija simbola vere. Tri prsta se kod hrišćana odnose na postojanje svete trojice – oca, sina i svetoga duha“, objasnio je heraldičar Acović za BBC na srpskom.

Dodaje da se tri prsta koriste prilikom zakletve, zavetovanja, izražavanja verovanja u sveto i nerazrušivo trojstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari