"Šta će Zrenjanin da uradi da mu bude bolje": Grubački o šest godina od zatvaranja kultnog zrenjaninskog kluba Zeleno zvono 1Serijal razgovora o bitnim pitanjima „Novog optimizma” započeo u Novom Sadu okončan u Kragujevcu - Branislav Grubački Guta Foto: Z.S.M.

O tome šta mislim, šta su mi ciljevi i čemu težim to promovišem već 30 godina kroz svoje javno delovanje koje jeste počelo u Zrenjaninu, ali se nikada nije u njemu završavalo.

Sve ključne vrednosti – tolernacija, mir, slobodno mišljenje, politički pluralizam – sve sam to promovisao, promovišem sada i promovisaću i dalje, priča Branislav Grubački Guta dok ispijamo kafu u centru Zrenjanina, gde je sve počelo pre skoro pa 30 godina.

Prvo klub Zeleno zvono, pa Pozorišni klub Zeleno zvono, pa pre 18 godina Pokret Novi optimizam …

Pridružuje nam se Andrej Bulovan iz muzičke škole u Zrenjaninu, i dok razgovor teče, priseća se kako je puštao muziku u Zelenom zvonu, kako se družio i okupljao sa ljudima u kultnom klubu.

„Bila su to stvarno sjajna vremena, nisi nam se, Guto, mešao u to što radimo. Sve je dobro funkcionisalo, svi smo se kapirali. Toliko dobrih stvari se desilo pod krovom kluba“, priča Andrej a Guta se uključuje svojim sečanjima.

„Najbolje godine za klub su bile 2005. i 2006. godina, i još nekoliko, pre nego što će uslediti svetska ekonomska kriza. Programi su bili brojni, gosti sa svih strana, vi ste radili bez pritiska, ja sam bio zadovoljan, ideja nije manjkalo iako je i tadašnja, demokratska vlast, bila gluva i za mene i za kulturu“, priča Guta.

Kaže da ima svoj širok put, javnu scenu u Srbiji i Beogradu, pa iako se izmestio iz Zrenjanina povremeno radi u njemu i organizuje tribine i javne događaje.

„Vrednosti koje promovišem, želim da ponovo vidim u Zrenjaninu, zato mu se vraćam kvalitetnim događajima, a brojna publika to zna da prepozna i dolazi na ove događaje. Onima koji to ne razumeju, koji zatvaraju vrata gradskih institucija, vreme je da shvate da nisu oteli ničiji slobodan duh  i da su ulice i trgovi još uvek slobodna mesta za slobodne ljude. Doći će vreme da i institucije budu slobodne. Neka vas i trg dr  Zorana Đinđića podseća na to šta sam mislio i šta sam radio u Zrenjaninu“, kaže Guta.

Dodaje da nema nameru nikome da ostane dužan, ono što misli reći će svakome.

„Jadno je u šta se javni prostor pretvorio, ali za mene nije pitanje šta ću ja da radim, jer ja slobodu osvajam svaki dan, pitanje je šta će Zrenjanin da uradi da mu bude bolje“, kaže Grubački.

A jedan dan i datum koji Guta ne zaboravlja, jeste nedelja 24. april 2016. godine, kada je klub Zeleno zvono zatvoren. Ove godine poklopilo se sve, i dan i datum. Mislimo o tome.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari