Šta donosi status obrazovne ustanove od nacionalnog značaja 1Foto: Stefana Savić

Pet škola koje su ranijom odlukom Vlade proglašene za ustanove od posebnog interesa za Republiku Srbiju i dalje će zadržati taj status, bez obzira što je izmenama Zakona osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno uvođenje kategorije ustanova od nacionalnog značaja, saznaje Danas u Ministarstvu prosvete.

Nakon što je u predlogu izmena ovog zakona predviđeno da za ustanove od nacionalnog značaja budu proglašene Matematička gimnazija u Beogradu i novosadska Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, u javnosti se otvorilo pitanje šta će biti sa školama koje su ranije proglašene za ustanove od posebnog interesa za Srbiju, ali i na koji način se stiču pomenuta priznanja.

U Ministarstvu prosvete za Danas objašnjavaju da zakon predviđa dve kategorije obrazovnih ustanova – od posebnog interesa i od nacionalnog značaja. U ovom trenutku Matematička gimnazija jedina u zemlji ima oba zvanja.

– Ustanova od posebnog interesa za Republiku Srbiju je od posebnog kulturnog, prosvetnog ili istorijskog značaja. Vlada određuje ove ustanove i to su Matematička gimnazija, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija, Filološka gimnazija i Škola za muzičke talente u Ćupriji. Ove škole se u celosti finansiraju sa republičkog nivoa, dakle, ne samo zarade zaposlenima već i svi ostali troškovi – kažu u Ministarstvu.

Napominju da je u izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđeno uvođenje kategorije ustanova od nacionalnog značaja, ali taj status ne donosi materijalnu ili bilo kakvu drugu korist.

– Ovakvo određenje Matematičke gimnazije u Beogradu i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu je deklarativnog karaktera i iz njega ne proizlazi poseban status u odnosu na druge ustanove u smislu njihovog finansiranja i ostalih prava i obaveza koje proizlaze iz odredaba zakona, a koje se jednako primenjuju i na ove ustanove, kao i pre njegovog određivanja kao ustanova od nacionalnog značaja – objašnjavaju u Ministarstvu.

Navode i da je Zakon o visokom obrazovanju na sličan način propisao da je Univerzitet u Beogradu od nacionalnog značaja za visoko obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari