Šta je Amber alert? Igor Jurić pozvao građane da se uključe u akciju za uvođenje ovog sistema u Srbiji 1foto: Siniša Obrenić/Danas

Igor Jurić, direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu, pozvao je građane Srbije da se danas uključe u zajedničku akciju za uvođenje sistema Amber alert u Srbiji.

Jurić je na Instagramu pozvao korisnike društvenih mreža da u sredu na svojim profilima objave svoju podršku uvođenju Amber alerta u Srbiji uz haštag #hocemoamberalert, kako bi se prebrojilo koliko ima onih koji podržavaju ovakvu meru.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Igor Jurić (@igorjuric73)

Jurić je nedavno kazao za Danas da ima obećanje novog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da će država nastaviti da radi na uvođenju Amber alerta. On je dodao da ako se to ne desi njegova organizacija će početi da prikuplja potpise za narodnu incijativu za ovu meru o kojoj bi onda Skupština morala da se izjasni.

U Evropi desetine zemalja imaju sistem Amber alert. Sistem je u većini država postavljen tako da kada dete nestane informacija o tome se širi putem televizije, radio stanica, bilborda… Kako se ističe, nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska nestalog deteta u prvim satima nakon nestanka.

U okruženju Hrvatska je među poslednjim državama koje je uvela Amber alert u za sada ograničenom obliku.

https://www.tiktok.com/@danas.rs/video/7187479840516246789?_r=1&_t=8Ywje9Vt8x4&is_from_webapp=v1&item_id=7187479840516246789

Kako je saopštilo hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s kompanijom Meta, zaživeo je sistem za traženje nestale dece pod nazivom „NENO Alarm“.

Ako dete nestane, MUP obaveštava firmu Meta, koja će upozorenje „NENO Alarm“ poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mesta gde je dete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.

Kako je Igor Jurić objasnio za Danas, ovo nije Amber alert u punom obliku ali da jeste napredak.

– Radi se o dobrom potezu koji će na kraju dovesti i do samog sistema Amber alert u punom obimu i to jeste dobra vest – rekao je Jurić.

On je dodao da Amber alert u svom punom obimu podrazumeva širenje informacija o nestalom detetu ne samo putem društvenih mreža već i preko mobilnih operatera, televizija i radio stanica, tržnih centara, naftnih kompanija, službi koje vode brigu o auto-putevima

Ovako postavljene stvari, kako je kazala Slavica Radovanović, narodna poslanica i pukovnica policije u penziji, dovode do brzog pronalaska nestalog deteta u većini slučajeva.

– Istraživanja organizacija koja su se bavila funkcionisanjem Amber alerta govore u prilog tome da kada je taj sistem aktivaran, u oko 96 odsto slučajeva dete se pronađe u prva tri sata. Policija je ta koja prva prima informaciju da je dete nestalo i prva kreće u potragu, ali policija inače bez građana ne treba i otežano je da bilo kakvu akciju sprovodi a kamoli ako je nestalo dete – objasnila je Radovanović nedavno za Danas.

Evropski broj za nestalu decu

Nestanak deteta u Srbiji se prijavljuje policiji na broj 192. Zahvaljujući zakonskim izmenama, koje je incirao Igor Jurić, nestanak je moguće odmah prijaviti umesto čekanja 24 sata. Pored toga NVO Astra vodi SOS liniji Evropski broj za nestalu decu 11600. Izveštaj Astre pokazuje da je od marta 2012. godine do 31. decembra 2021. godine prijavljen nestanak 129 dece (80 devojčica i 49 dečaka). Razlozi za nestanak bili su: bežanje od kuće/iz doma 56 (44 odsto), bez pratnje roditelja 23 (18 odsto), roditeljska otmica 21 (16 odsto), otmica od strane treće osobe 4 (tri odsto), izgubljena 3 (dva odsta), povređena ili na drugi način nestala deca 22 (17 odsto).

Politizacija

Hristina Piskulidis iz NVO Astra, koja je bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima i koja vodi Evropski broj za nestalu decu, rekla je nedavno za Danas da postoji utisak da se o Amber alertu u Srbiji govori samo pred izbore i da se ova tema koristi za dnevnopolitičke svrhe. “ „Problematično je to što se tema Amber alerta nađe u žiži javnosti kada su neka politička dešavanja. O tome se pričalo pre izbora i verovatno će se o tome ponovo pričati kada uđemo u novu predizbornu kampanju. Ipak, bilo bi dobro da tako ozbiljne stvari koje se tiču života najmlađih ne budu stvar političke razmene“, kazala je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari