Šta je bilo sa izvozom mantija iz Novog Pazara u Tursku 1Mantije su simbol Novog Pazara, foto: M. J.

Prilikom posete predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, u aktobru 2017., koja je ocenjena kao istorijska, potpisani su ugovori o izgradnji dva mosta, dečijeg vrtića i rekonstrukciji hamama Isa bega. Za Novopazarce posebno je bio značajan ugovor o organizovanom izvozu pola tone mantija, kulinarskog specijaliteta ovog kraja.

Ta vest je sa velikim oduševljenjem u Novom Pazaru.

Najava je otvorila perspektivu novog zapošljavanja.

U lokalnoj samoupravi nisu baš raspoloženi da komentarišu realizaciju svih najavljenih projekata.

Gradski funkcioner, koji ne želi da mu se pominje ime, kaže da ne zna kada će krenuti izgradnja vrtića, jer po pravilima donatora svake godine se konkuriše za sredstva, a projektna dokumentacija se obnavlja svake dve godine „i do sada smo dva puta to radili“. Kod hamama treba da se usaglase stručnjaci. Za izvoz mantija nije bilo kapaciteta. Bio je to preveliki zalogaj za raspoložive proizvodne kapacitete, a i dodatna ulaganja u izgradnju hladnjača i organizovanje distributivne mreže.

Turska se obavezala da te projekte finansira sa 1,2 miliona evra. Tako je tada saopšteno iz lokalne samouprave.

Svih prethodnih godina sve je bilo na čekanju.

Od danas do 3. avgusta trajaće javna prezentacija urbanističkih planova mostova koji će se graditi u centru Novog Pazara. Stručna javnost treba da iznese svoje sugestije i primedbe na te projekte.koje je uradila novosadska firma „Granmost NS“.

Jedan most gradiće se u samom centru grada, umesto sadašnjeg, poznatog kao Velika ćuprija, a drugi, uzvodno na reci Raški, iznad hotela „Vrbak“.

Oba moraju da zadovolje savremene standarde, ali i da budu uklopljeni u ambijentalnu celinu.

To se posebno odnosi na most koji spaja Staru čaršiju i novi deo grada i nalazi se ispod Novopazarske tvrđave.

Taj most imaće tri kolovozne i pešačke trake od osam i pet metara.

Ova prezentacija je, konačno, prvi korak ka realizaciji projekata za koje su ugovori potpisani skoro pre pet godina.

Planirano je da se matična ustanova Predškolske ustanove „Mladost“ sruši do temelja i izgradnjom nove zgrade dupliraju kapaciteti.

Neizvesno je kada će početi restauracija hamama Isa bega. Spomenik kultre pod zaštitom države, izgradio je osnivač Novog Pazara Isa beg.

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za restauraciju, još u martu 2018.godine, potpisali su novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, predstavnik Vakufske direkcije Turske  Suat Faruk Giraj i  glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić.

Turska institucija se obavezala da izradu projektne dokumentacije finansira sa 700.000  evra. Rečeno je da projektna dokumentacija treba da bude završena do kraja te godine, a radovi na restauraciji 2019. Negde je zapelo i dokle se stiglo javnosti je nepoznato.

Među 16 ugovora koje su. te godine, potpisali turski i srbijanski predsednici, Erdogan i Aleksandar Vučić, nalaze se i ovi ugovori potpisani u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari