Šta je dogovoreno o državnoj maturi na sastanku srednjoškolaca i ministra Branka Ružića? 1Foto: Ministarstvo prosvete

Da obrazovni sistem nije zreo za uvođenje državne mature saglasili su se i srednjoškolci iz udruženja „I mi se pitamo“ i predstavnici Ministarstva prosvete na današnjem sastanku. Međutim, među njima postoji razmimoilaženje u stavu da će matura upravo doprineti da sistem sazri.

To je za Danas izjavio Luka Babić, učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije i član pomenutog neformalnog udruženja srednjoškolaca, po završetku sastanka u Ministarstvu.

– Naš zaključak je da prosvetni sistem u ovom trenutku nije zreo za državu maturu, sa čime su se delimično složili i predstavnici Ministarstva. Oni smatraju da je matura jedan od metoda kako će sistem da sazri, ali mi mislimo da je besmisleno da državna matura bude alat za to, jer onda žrtvujemo nekoliko generacija koje će po ovom sistemu polagati državnu maturu – kaže Babić.

Današnjem sastanku je kratko prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić, a njegovi saradnici preneli su srednjoškolcima ministrov stav da će državna matura biti uvedena kad sve bude za to pripremljeno.

Babić kaže da na sastanku nije bilo pomena da bi matura mogla biti odložena, ali da je specijalni savetnik ministra Zoran Kostić eksplicitno poručio da se koncept mature neće menjati.

Na pitanje na šta se to odnosi, kada koncept jeste promenjen time što je fakultetima dozvoljeno da organizuju i dodatne prijemne ispite, Babić misli da se Kostićev stav odnosio na predlog srednjškolaca da se matura „testira“ u prelaznom periodu od nekoliko godina.

– Izneli smo predlog da se tokom prelaznog perioda od nekoliko godina državna matura računa za završetak srednje škole, a prijemni za upis na fakultete i da se rezultati upoređuju. To je i predlog Univerziteta u Beogradu. Predstavnici Ministarstva su rekli da rezultati mature neće biti validni za koleraciju, ali je naše mišljenje da niko od učenika neće rizikovati da ne uradi dobro i ostane bez diplome srednje škole – kaže Babić.

On je dodao da će u narednom periodu biti organizovan još jedan sastanak u Ministarstvu.

Posle sastanka se saopštenjem oglasilo Ministarstvo prosvete, u kome prenose izjavu ministra da je „državna matura iskorak u dobrom smeru i da će biti pokretač pozitivnih promena u svim segmentima sistema, jer će svakako promeniti mnoge ustaljene, a nedovoljno efikasne i kvalitetne prakse u našem obrazovanju“.

– Državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja – rekao je ministar Ružić, a prenosi Ministarstvo.

Kako se dodaje, Ružić je rekao da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje.

Takođe je pitao učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, navodno kazala da što se tiče državne mature „oni ništa ne pitaju“ kako bi snosila sankcije.

Predstavnici neformalnog udruženja „I mi se pitamo“ su naveli da ta osoba nije iz Ministarstva.

Oni su zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu sa pitanjima o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete, ali su se i složili nakon razgovora da je veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti.

„Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji “, naveo je Luka Babić, prenosi Ministarstvo u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari