Šta je ministar za rad Nikola Selaković rekao o nesrećama u "Trajalu" i "Magni" 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je jutros da su inspektori Inspektorata za rad izašli na teren i u slučaju požara u fabrici „Trajal“ u Kruševcu i u slučaju trovanja radnika u fabrici „Magna“ u Aleksincu i da se nalazi obrađuju.

On je poručio da će istraga biti obavljena do kraja i da će nadležni organi „postupati kako treba“.

Selaković je gostujući na TV Happy rekao da inspekcija ne izlazi na teren samo kada se nešto dogodi, već postupa i preventivno, u mnogo većem broju.

– Inpektori za rad proveravaju svaku kompaniju u kojoj postoje određeni rizici po bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih i upravo ova nesreća koja se dogodila u fabrici Trajal u Kruševcu, a koja je odnela jedan mladi život poslužila je kao osnov inspektorima iz odeljenja u Kruševcu da izađu na teren. Oni obrađuju sve nalaze koji su uvidom u samo stanje fabrike Trajal stekli. Biće sprovedena istraga do kraja, nadležni organi će postupati kako treba. Dogodila se, između ostalog, juče još jedna situacija u fabrici Magna u Aleksincu,  gde imamo trovanje više desetina radnika od isparenja lepka koji je korišćen za lepljenje nekog etisona, ako sam dobro upoznat, u jednom delu fabrike i tu je inspektor za rad iz Odeljenja u Nišu izašao na teren, obavio uvid i taj slučaj se ispituje – naveo je Selaković.

Ministar je naglasio da je prošle godine obavljeno 1.039 inspekcijskih nadzora zbog smrtnih slučajeva ili povreda do kojih je došlo na radu.

– Ono što je važno 2023. godinu smo završili sa 25 odsto manje povreda sa smrtnim ishodom na radu. Dakle, to je ozbiljno smanjenje, ali kada je i samo jedan ljudski život izgubljen to je velika katastrofa. To je šteta ne samo za fabrinu već najviše za porodicu i bližnje onog stradalog. Ono što je nama cilj jeste nulta tolerancija i da imamo takav sistem zaštite i bezbednosti na radu, a doneli smo novi Zakon koji počinjemo da primenjujemo i koji će omogućiti mnogo bolje uslove i zaštitu na radu – istakao je ministar Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari