Šta je tražila opozicija pre 110 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Želje opozicije bile su pitanje i pre tačno 110 godina, saznajemo iz pisanja dnevnog lista „Mali žurnal“ objavljenog na današnji dan 1911.

Kako ovaj dnevnik navodi, opozicija bi bila spremna da izglasa budžet svake vlade, osim one na čijem čelu je Milovan Milovanović, tadašnji premijer koji je na funkciji ostao sve do svoje smrti naredne godine.

Takođe, navodi da bi oni dozvolili i da radikalska većina usvoji vojni zakon.

„Opozicija bi se zadovoljila samo time što bi govorila i glasala protiv njega. Ali kanda opozicija još nešto uslovljava, bi, naime sve to uradila, pod jednom samo pogodbom, da joj se dadu nesumnjiva jemstva, da će se Skupština odmah raspustiti“, piše „Mali žurnal“.

Po raspuštanju bi opozicija htela da se raspišu izbori i da se nakon njih stvori koaliciona vlada, ali to joj se prema mišljenu autora niti može, niti hoće učiniti. Zato, veruje on, opozicija će se možda latiti i drugih metoda.

Šta je tražila opozicija pre 110 godina? 2
Foto: digitalna.nb.rs

U istom broju je „Mali žurnal“ izvestio i da strani mediji pišu o predstojećoj parlamentarnoj i ministartskoj krizi u Srbiji. Navode kako to niko ne demantuje, pa bi neko pomislio da se to zaista dešava.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari