Šta mislite o medijima u Srbiji? (ANKETA) 1 foto Aleksandar Roknić

Kako bismo uticali na podizanje svesti građana o značaju slobode medija i istražili u kojoj meri su medijske slobode značajne za naše građane, Danas pokreće anketu na ovu temu kroz koju želimo da dobijemo informacije od naših čitalaca o njihovom pogledu na medije u Srbiji.

Prema poslednjem Izveštaju Reportera bez granica, objavljenog u aprilu 2021. za 2020. godinu, Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija tako da je sa 54. mesta u 2014. pala na 93. Ova organizacija ocenila je da je „Srbija zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija“. Pandemija korona virusa dodatno je otežala rad i slobodu medija u Srbiji.

Krajem oktobra ove godine, Evropska komisija objavila je Izveštaj o napretku u kom je sloboda izražavanja u Srbiji ocenjena u domenu “ograničenog napretka” jer je bezbednost novinara i dalje na niskom nivou. Verbalni napadi i govor mržnje najviših državnih zvaničnika ne prestaju, a ukupni ambijent u kom novinari rade ne doprinosi medijskim slobodama niti slobodi izražavanja.

Medijska udruženja navode da vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom.

U demokratiji, novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine i pozivanju vlasti na odgovornost. Njihov posao je da osiguraju da građani blagovremeno dobijaju tačne i pouzdane informacije, posebno u kriznim vremenima kada je sloboda medija od ključnog značaja.

Pitanje slobode štampe nije važno samo za medije, već prvenstveno za građane, koji treba da znaju da je sloboda medija deo civilizacijskih i demokratskih standarda, koje je potrebno svakodnevno braniti. Medijski eksperti smatraju da je potrebno podsetiti građane na značaj slobode medija jer medijska scena ne može da se menja bez ozbiljne podrške građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari