Šta naviše zabrinjava naučnike povodom majmunskih boginja? 1Foto: Shutterstock/Pavlova Yuliia

Poslednjih par dana zabeleženo je više nego što bi se očekivalo slučajeva majmunskih boginja van Afrike, zbog čega se nametnulo pitanje da li je to svet pred novom pošašću. Iako zabrinuti zato što još uvek nemaju objašnjenje za porast broja inficiranih, naučnici ističu da se majmunske boginje ne mogu porediti sa kovidom 19.

Kako prenosi tekst objavljen na sajtu nature.com, postoji više tačaka u kojima se majmunske boginje značajno razlikuju od kovida 19. Pre svega majmunske boginje, iako ih izaziva virus koji pripada istoj porodici kao i virus velikih boginja, nisu zarazne koliko i SARS-CoV-2.

Zašto majmunske boginje nisu kovid?

Virus majmunskih boginja prenosi se sa čoveka na čoveka ili sa životnje na čoveka s tim da je potreban duži kontakt da bi došlo do zaražavanja, zbog čega su u posebnom riziku zdravstveni radnici kao i roditelji koji brinu o deci.

– Za razliku od SARS-Cov-2, koji se prenosi putem aerosoli, majmunske boginje se prenose nakon bliskog konatakta sa telesnim tečnostima, kao što je pljuvačka nakon kašljanja. To znači da će osoba sa majmunskim boginjama verovatno zaraziti manje bliskih kontakata nego neko sa SARS-CoV-2 – navodi se u tekstu.

Oba virusa su praćena sličnim simptomima – temperatura, slomljenost, bol u mišićima – međutim za majmunske boginje karakteristično je i uvećanje limfnih čvorova kao i osip koji prolazi kroz više faza. Kako smo već pisali u tekstu o simptomima i terapiji za majmunske boginje, bolest traje do četiri nedelje, a nešto više su ugrožena deca i osobe sa prethodnim zdravstvenim problemima.

Prva istraživanja inače pokazuju da je soj kojim su trenutno zaraženi u Evropi sličan soju koji dominira u Zapadnoj Africi i za koji se obično kaže da je blaži s obzirom da se smrtnost kreće oko jedan odsto. SZO inače navodi da je smrtnost od majmunskih boginja između tri i šest odsto.

Na kraju za razliku od kovid na početku, za majmunske boginje postoji i vakcina i terapija, mada ni jedno ni drugo nije široko dostupno.

S obzirom na to da virus koji izaziva majmunske boginje pripada istoj porodici kao i virus velikih boginja (variole vere), oni koji su vakcinisani 70-ih godina prošlog veka sada bi trebalo da budu zaštićeni od majmunskih boginja.

Kako je kazao profesor epidemiolog Zoran Radovanović, vakcina protiv velikih boginja štiti u 85 odsto slučajeva.

Postoje i lekovi koji su nedavno registrovani pri Evropskog agenciji za lekove, s tim da oni nisu u široj primeni.

Panike nema, zabrinutosti ima

Iako pojava majmunskih boginja ne izaziva preterani strah, među naučnicima postoji zabrinutost. Osnovni razlog je činjenica da za sada nema objašnjenja otkud ovoliki broj slučajeva majmunskih boginja van Afrike.

Upravo je do sada na ovom kontinentu bilo najviše zaraženih dok su se u ostalim delovima sveta javljali sporadični slučajevi.

Sada su se majmunske boginje raširile po velikom delu Evrope, a jedna od poslednjih država koja je prijavila slučaj majmunskih boginja je Austrija. Prema poslednjim informacijama, do sada je otkriveno oko 100-ak slučajeva van Afrrike.

– Činjenica da su majmunske boginje otkrivene među osobama koje nisu povezane jedne sa drugima može da znači da se virus neprimetno širio – piše Nature, što bi kako se ističe bilo “duboko zabrinjavajuće”.

Za razliku od SARS-CoV-2 virusa koji se može i asimptomatski širiti, zaražavanje majmunskim boginjama, s obzirom na osip koji se javlja, teško da može biti neprimećeno.

Naučnici međutim brine da s obzirom na sadašnje širenje po Evropi postoji mogućnost da se i ovaj viru širi asimptomatski što bi onda objasnilo pojavu nepovezanih slučajeva.

Ono što je takođe primećeno jeste da je značajan broj inficirnaih među muškarcima koji su imali homosekusalne odnose zbog čega se veruje da se majmunske boginje prenose i seksualnim putem.

– Iako nije utvrđeno da se majmunske boginje prenose seksualnim putem, seks svakako predstavlja blizak kontakt…. Najverovatnije objašnjenje za ovaj neočekivani način prenosa virusa jeste da je virus ušao u zajednicu gej, biseksualnih i mušakraca koji imaju seks sa drugim muškarcima i da je nastavio da cirkuliše u ovoj zajednici – navodi se u tekstu Nature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari