Šta se desilo juče sa internetom u Srbiji: Cilj napada bili državni gov.rs domeni, RNIDS saopštio da to nema veze sa njima 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Građani Srbije imali su tokom jučerašnjeg dana problem sa otežanim pristupom sajtovima i mejlovima sa .rs domenima. Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) saopštio je danas da ovaj problem nije bio do njih, a kako Danas nezvanično saznaje, reč je bila o DDoS napadima na domene državnih institucija .gov.rs.

Kako kažu poznavaoci prilika za Danas, cilj jučeršanjih napada bili su vladini gov.rs domeni, ali su se usput „potkačili“ i neki drugi .rs domeni. Napadi su bili adresirani na domene koji su u okviru Telekomovog data centra, te se nekim sajtovima nije moglo pristupiti isključivo tamo gde se pristupalo internetu preko MTS-a.

„Uprkos napadima, domen servis RNIDS-a zadužen za nacionalne domene, tokom celog jučerašnjeg dana je radio bez prekida i korisnici koji su imali poteškoće prilikom pristupa sajtovima na .rs domenima nisu imali problem zbog napada na RNIDS-ov sistem“, saopštili su iz RNIDS.

Kako su dodali, ono što je izvesno je da su se RNIDS-ovi servisi našli pod opterećenjem usled napada na infrastrukturu koju RNIDS koristi.

„Rad servisa za registraciju domena je bio značajno otežan u periodu od 11 do 13:45 usled čega nisu mogli da budu obavljani poslovi registracije domena, WHOIS servis nije bio dostupan, a DNS zone nisu osvežavane. U međuvremenu, odgovori koje su DNS serveri davali su bili ispravni“, navodi se u njihovom saopštenju.

Prema njihovim navodima, ono što malo korisnika zna je činjenica da je infrastruktura kojom upravlja RNIDS (serveri, sajtovi itd.) konstanto izložena manje ili više intenzivnim DDoS napadima, svakog sekunda, 365 dana u godini.

RNIDS, kako su dodali, nije izuzetak, niti usamljen u praksi odbrane od napada, jer identičan problem ima gotovo svaki svetski registar domena.

„Međutim, RNIDS ne može da ima uvid u to kakvi se napadi i sa kojim uticajem dešavaju na drugim sistemima i šta je sve od infrastrukture kojom upravljaju različiti akteri pružalaca internet usluga (ISP, DNS rizolveri, hosting…), što u zemlji, što u inostranstvu, bilo izloženo istom ili drugim sinhronizovanim napadima“, saopštio je RNIDS.

Juče tokom dana primećen je otežan pristup mnogim sajtovima sa .rs domenom, a nisu funkcionisali ni pojedini mejlovi pod istim domenom.

Pojedini mediji su objavili da je reč o velikom DDoS napadu na srpske internet domene.

Istovremeno, svi ovlaščeni registri nacionalnog internet domena Srbije su dobili obaveštenje od RNIDS-a sledeće sadržine:

– Trenutno postoje problemi u eksternoj komunikaciji sa RNIDS servisima zbog čega je otežan pristup. Kolege rade na otklanjanju problema i obavestićemo vas o svim novim dešavanjima, navedeno je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari