RNIDS: Otežan pristup .rs domenima zbog tehničkih problema, uskoro više informacija o uzroku 1Foto: RNIDS

Registar nacionalnih internet domena Srbije (RNIDS) saopštio je da je zbog tehničkog problema sa kojim se suočavaju određeni pružaoci internet usluga u Srbiji došlo i do otežanog pristupa sistemu za registraciju nacionalnih domena.

Kako dodaju, određeni broj korisnika ima otežan ili usporen pristup sistemu za registraciju domena ili se suočava sa problemima u radu DNS-a.

„Zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti radimo na otklanjanju problema i očekujemo rešenje u najkraćem roku. Više informacija o uzroku biće saopšteno nakon što detalji budu poznati“, navodi se u saopštenju RNIDS.

Danas tokom dana primećen je otežan pristup mnogim sajtovima sa .rs domenom, a nisu funkcionisali ni pojedini mejlovi pod istim domenom.

Pojedini mediji su objavili da je reč o velikom DDoS napadu na srpske internet domene.

Istovremeno, svi ovlaščeni registri nacionalnog internet domena Srbije su dobili obaveštenje od RNIDS-a sledeće sadržine:

– Trenutno postoje problemi u eksternoj komunikaciji sa RNIDS servisima zbog čega je otežan pristup. Kolege rade na otklanjanju problema i obavestićemo vas o svim novim dešavanjima, navedeno je.

Pojedini korisnici društvenih mreža javljaju i da ne mogu da pošalju mejlove ali ni pristupe uslugama elektronskog bankarstva.

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal za sada nema neposrednih saznanja o ovim događajima, zbog čega ne može ni da potvrdi ni da demantuje za Danas da li se radi o hakerskom napadu.

-Osim medijskih saznanja, PT VTK u ovom momentu nema drugih obaveštenja o predmetnom događaju. Očekujemo da će nas MUP ili nadležno ministarstvo kontaktirati, ukoliko budu smatrali da ima potrebe – kazao je Posebni tužilac za VTK Branko Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari