Šta se do sada zna o vakcinaciji i kovidu među trudnicama? 1Dr Milan Milenković Foto: Privatna arhiva

Do sada je prikupljeno dovoljno podataka da znamo da vakcina protiv kovida 19 nije štetna u trudnoći, te da niti utiče na plod niti na razvoj trudnoće – kaže u razgovoru za Danas doktor Milan Milenković, stručnjak za reproduktivnu medicinu i član švedsko-srpskog tima lekara koji stoje iza niza uspešnih transplantacija materice i jajnika.

Kako ističe „ne postoji čak ni hipoteza da vakcina na bilo koji način može da dovede do malformacija ploda, vakcine protiv kovida nemaju u sebi živi virus“.

Kako deluju vakcine?

U Srbiji se trudnicama daje Fajzer-Biontek vakcina (RNK vakcina), dok ostale vakcine nisu odobrene za upotrebu među trudnicama.

Dr Milenković objašnjava da se čestice iz iRNK vakcine zadržavaju samo u mišiću gde je data vakcina, brzo se razgradjuju i ne prolaze posteljicu.

– Antitela koja se stvore prolaze kroz posteljicu i najverovatnije daju izvesnu zaštitu i bebi posle porođaja, objašnjava dr Milenković.

Do sada je RNK vakcinu u Americi primilo 160,000 trudnica, a u Engleskoj velika većina među 82,000 vakcinisanih trudnica.

Uticaj vakcina na trudnoću i fertilitet

Sagovornik Danasa ističe da do sada svi prikupljeni podaci pokazuju da vakcinacija protiv kovida 19 ni na koji način ne utiče na fertilitet niti dovodi do ozbiljnih neželjenih dejstava među trudnicama.

– Nedavno je publikovana studija u naučnom časopisu “New England Journal of Medicine”, koja je analizirala 35,000 trudnica, koje su primile vakcinu protiv kovida baziranu na iRNK tehnologiji (Fajzer i Moderna). U poređenju sa ostalom populacijom, trudnice su od neželjenih efekata češće navodile bol u ruci, a ređe glavobolju, temperaturu i bol u mišićima – objašnjava sagovornik Danasa.

Dr Milenković ističe i da je u okviru pomenute studije takođe utvrđeno da vakcinisane trudne žene nemaju povišenu stopu komplikacija u trdunoći u odnosu na one trudnice koje nisu vakcinisane.

On takođe naglašava da ne postoje nikakvi dokazi o bilo kakvom uticaju vakcine na fertilitet.

– Publikacija iz septembra 2021 je pokazala da žene koje su primile iRNK vakcinu protiv kovida  i koje su u postupku vantelesne oplodnje imaju istu hormonsku sliku i kvalitet jajne ćelije kao i žene koje su preležale kovid infekciju, ili nisu uopšte bile inficirane korona virusom. Studija iz prestižnog casopisa JAMA je pokazala da se broj i pokretljivost spermatozoida nisu smanjili posle vakcinacije protiv kovida – dodaje dr Milenković.

Da li vakcina odlaže trudnoću?

U Stručno metodološkom uputstvu koje prati imunizaciju u Srbiji navodi se i preporuka, zasnovana na stavu Evropskog udruženja za humanu reprodukciju, da žene koje žele da ostanu u drugom stanju (bilo prirodnim putem, bilo vantelesnom oplodnjom), sačekaju najmanje dva meseca nakon primanja druge doze sa trudnoćom.

Dr Milenković navodi međutim da se radi o preporuci koja više nije aktuelna i da“ne postoji nijedan razlog da se čeka sa trudnoćom posle vakcinacije, sem psihološkog”.

Uticaju kovida 19 na trudnice i plod 

Doktor Milenković kaže da najveći broj trudnica koji oboli od kovida 19 ili nema ili ima blage simptome, da 15 odsto razvija srednji oblik a pet težak vid bolesti.

-Tih pet odsto koji razviju težak oblik  imaju veći rizik za komplikacije nego pacijenti koji nisu u trudnoći – dodaje sagovornik Danasa.

Preporuka stručnih organizacija iz sveta, uključujući i Kraljevski koledž akušera i ginekologa je da trudnice prime vakcinu protiv kovida 19 pre poslednjeg trimestra, jer je ovo period trudnoće kada se povećava rizik od teškog oblika kovida 19.

Kovid 19 među trudnicama povezan je sa većim rizikom od prevremenog porođaja, kao i od razvoja preeklampsije i neophodnosti hitnog carskog reza, takođe navodi Kraljevski koledž.

Šta se dešava u Srbiji

Upitan o činjenici da su u Srbiji za kratko vreme preminule tri trudnice, sagovornik Danasa kaže da ne zna ništa detaljnije o tim slučajevima da bi mogao da komentariše.

-Ne znam šta je uzrok smrti niti da li su preminule žene imale neku od hroničnih bolesti. Mi takođe ne znamo ni koliko je zaraženih trudnica trenutno u Srbiji, da bismo mogli da vidimo koliki procenat njih biva hospitalizovan i primljen u jedinice intenzivne nege – dodaje on.

Kako objašnjava, podaci iz Švedske, gde su trudnicama pre porođaja rađeni PCR testovi, pokazuju da je među onima koje su se našle u porodilištima bilo 6.6 odsto inficiranih Sars-Cov-2 virusom.

-Do sada je u Švedskoj oko 30 trudnih žena bilo u intezivnoj nezi a tri su preminule. Međutim, svako poređenje između zemalja je nemoguće, jer postoje značajne razlike u zdravstvenim sistemima ali i obuhvatu vakcinacijom.

U ovom trenutku u Švedskoj je 70 odsto vakcinisanih, a u Srbiji 43 odsto.

-Trudnice nisu zaštićene samo sopstvenom vakcinacijom već i brojem onih oko njih koji su takođe vakcinisani – dodaje dr Milenković.

Koliko je trudnica do sada vakcinisano u Srbiji ne zna se. Lekari sami navode da se veoma mali broj trudnica odlučuje za vakcinaciju, ali i da postoje slučajevi da doktori govore trudnicama da ne bi trebalo da prime vakcinu.

Zbog takvog postupanja doktora otvorena je telefonska linija preko koje građani mogu prijaviti doktore koji ih odvraćaju od vakcinacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari