Šta smo sve u 2020. saznali na društvenim mrežama? 1Foto1: Pixabay/William Iven; Foto2: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Jedan od trendova koji se pripisuju posledicama pandemije korona virusa i novim navikama koje je donela jeste porast informisanja putem interneta i društvenih mreža.

Ovaj trend prisutan je godinama unazad, ali 2020. godina, obeležena pandemijom, neizvesnošću, strahom i izolacijom, značaj društvenih mreža kao izvora informisanja dodatno je ubrzala.

Političari i javne ličnosti koristili su svoje naloge na Fejsbuku, Tviteru ili Instagramu kako bi brže i lakše komunicirali sa javnošću. Čak i tradicionalni mediji sve više im se okreću u potrazi za informacijama od kojih će sačiniti vesti.

Prošle godine smo tako premijerno bilo obaveštavani o mnogim bitnim ili manje bitnim vestima, ali su bile specifične po tome što su prvo bile objavljene na nekoj od ruštvenih mreža. Najčešće je to bio Tviter, potom i Instagram.

Mnoge javne ličnosti iz zemlje i sveta, političari, glumci, muzičari, sportista, delili su informacije kada su saznali da su pozitivni na korona virusa ili da su samoizolaciji zbog kontakta za zaraženima.

Američki predsednik Donald Tramp tradicionalno je nastavio da sve zvanične objave prvo pusti na Tviter. Tokom prebrojavanja glasova je izveštavao kako su glasovi u određenim državama pokradeni.

Mnoga kadrovska rešenje je saopštavao takođe na ovaj način – da je otpustio Marka Espera, sekretara za odbranu, da ministar pravde Bar napušta funkciju…

Američki predsednik je kao i mnogi objavio i kada je bio pozitivan na kovid.

„Prva dama i ja smo pozitivni na kovid-19. Odmah počinjemo sa postupkom karantina i oporavka. Proći ćemo kroz ovo zajedno“, naveo je Tramp na Tviteru.

Jedna od vesti na „domaćem terenu“, za koju javnost saznala putem društvenih mreža, bila je da je preminuo patrijarh Irinej, a koju je prvi saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

On je na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav, dan nakon što se u medijima pojavila vest da je patrijarh preminuo od posledica korona virusa, pa potom bila demantovana od strane Srpske pravoslavne crkve, objavio patrijarhovu crnobelu fotografiju uz opis: „Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…

Na istom nalogu predsednik se svakodnevno oglašava fotografijama sa sastanaka, obilazaka, putovanja. Pažnju javnosti privukle su objave poput fotografije sa tortom u obliku bolnice- poklonom firme Termomont, uz opis: „Hvala Termomontu na divnom poklonu. Dobio sam tortu-bolnicu, ali mnogo važnije od toga i pravu bolnicu u Kruševcu, koja će nam mnogo pomoći u borbi protiv Covid-19, a koju završavamo za tačno 7 dana! Živela Srbija!“.

Međunarodna javnost je, slučajno ili ne, od belgijske ministarke za budžet Eve De Bleker saznala i cenu vakcine protiv korona virusa, iako Evropska komisija, zbog poverljivosti ove informacije, tu vest nije objavila.

Na njenom Tviter nalogu tako je osvanula tabela sa cenama svih vakcina na koje se Belgija pretplatila preko Evropske komisije. Belgijski list Het Latste Nieuvs stigao je da skrinšotuje ovaj tvit pre nego što ga je ministarka izbrisala.

 Tako smo saznali da je prvu vakcinu proizvođača Biontek/Fajzer Evropska unija ugovorila po ceni od 12 evra po jednoj dozi, a da je najjeftinija Oksford i Astrazeneka – 1,78 evra po dozi., da vakcina kompanije Džonson i Džonson košta 8,5 dolara, Sanofi/GSK 7,56 evra, Kurevak 10 evra, a Moderna 18 dolara po dozi.

Kasnije je objavljeno da je tim za komunikacije napravio grešku, te da ovaj propust neče imati posledice po građane.

Jedan od najvažnijih političkih događaja u 2020, Vašingtonski sporazum, takođe je najavljen na mrežama. Najavio ga je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel na svom Tviter nalogu, napisavši da će se lideri Srbije i Kosova sastati da pregovaraju u Beloj kući 2. septembra.

Reakcija na ovaj događaj stigla je, takođe putem društvenih mreža, i iz Moskve.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Fejsbuku je objavila fotografiju na kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić sedi u stolici ispred predsednika SAD Donalda Trampa, uz tekst – „ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je stavljena kao da ste na ispitivanju, sedite kao na fotografiji #2 ko god da ste. Verujte mi“.

Ona je ispod te fotografije objavila je fotografiju glumice Šeron Stoun sa prekštenim nogama iz filma „Niske strasti“.

Ipak, bilo je i lepih vesti. Metju Peri, poznati glumac iz serije „Prijatelji“, najavio je za mart 2021. dugo iščekivani nastavak snimanja najgledanije serije na Netfliksu u SAD tokom pandemije korona virusa, Tviter objavom: „Izgleda da nam predstoji naporna godina. I to mi se sviđa!“.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Matthew Perry (@mattyperry4)

Okupljanje „Prijatelja“ bilo je planirano za početak godine, potom je odloženo za avgust, da bi, zbog pandemije korona virusa, ponovo bilo odloženo za mart.

Objave na društvenim mrežama poznate britanske pevačice kosovskog porekla Due Lipe takođe su uzburkale ovdašnju javnost zbog stavova u vezi sa statusom Kosova.

Lipa je prvo tražila od kompanije Epl da se na mapama njihovih uređaja jasno vide granice Kosova i Palestine, da bi na kraju okačila fotografiju zastave „Velike Albanije“, poznatu po čuvenom slučaju dron, kada je 2014. u Beogradu prekinuta fudbalska utakmica Srbija – Albanija.

Ubrzo je objavila i link ka tekstu naslovljenom Zašto Kosovo nije i neće biti Srbija, kao i fotografiju mape Velike Albanije uz opis: „Autohtoni starosedeoci, a ne potomci migranata ili kolonista“.

View this post on Instagram

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Američki reper Kanje Vest 4. jula najavio je na svom Tviter nalogu kandidaturu za predsedničke izbore u SAD, a nekoliko dana kasnije i da je prestao da podržava Trampa zato što se, kako je rekao, sakrio u bunker tokom pandemije korona virusa.

Ovakav potez tumačio se kao marketinški trik u promociji njegove muzike.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari