Šta štiti decu od prenosa novog tipa hepatitisa? 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Lična higijena, redovno pranje ruku, držanje distance koliko god je to moguće, jedina su zaštita od svakog tipa hepatitisa, pa i novog, nepoznatog, koji se širi Evropom, a postoji sumnja na prvi slučaj ove bolesti i u našoj zemlji kod devetogodišnjeg dečaka, kažu lekari-infektolozi.

Novu bolest, koja napada jetru kod dece, teško je izbeći, jer se prenosi kapljičnim putem, a kod najmlađih je gotovo nemoguće kontrolisati mere prevencije.

“Najvažnija je lična higijena, a to važi za sve viruse, posebno za one koji se prenose kapiljčno. Deca moraju ličnu higijenu da usvoje kao nešto što je uobičajeno, svakodnevno i da nauče da vode računa bez opomene odraslih. Tokom pandemije smo morali biti na distanci jer se kovid prenosi kontaktom, a isto važi i za adenoviruse. Teško je međutim kontrolisati decu da se ne približavaju jedni drugima dok pričaju i kada se igraju, i pratiti ih da redovno peru ruke kad su u školi ili bilo gde van kuće. Treba roditelji da ih upozore i da im objasne da ne smeju da piju iz iste čaše i da hranu uglavnom jedu kod kuće, da je ne kupuju bilo gde. Posle svega što su deca preživela tokom pandemije, sad bi bilo zaista mučno terati ih da zbog adenovirusa nose ponovo maske, ali nekako se moraju držati na distanci“ objašnjava za Nova.rs prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Idemo u susret letu i raspustu, a to znači da će veliki broj dece dane provoditi na bazenima, čija voda može biti opasna.

„Ovaj virus može da se prenosi i putem bazenske vode, zato je važno objasniti najmlađima da ni slučajno ne gutaju tu vodu, kada se kupaju. U bazenima se prenose brojni virusi, često i stomačni, a starija deca to već znaju. Odgovornost je tu i na onima koji održavaju bazene, moraju ih redovno čistiti, hlorisati i tome slično. Novi virus hepatitisa se ne može apsolutno sprečiti, ali možemo da eliminišemo sve poznate rizike“ naglašava Delić.

Ovo nije vreme za paniku, ali jeste za oprez.

„Ne treba paničiti ni u kom slučaju, jer nije ovo prvi put da se pojavljuje među decom hepatitis nepoznatog uzroka. Mnogi virusi oštećuju jetru, nije ovaj jedini. Ipak imamo razloga za brigu i oprez, ali ako se držimo svih saveta o prevenciji, ne bi trebalo da dođe do masovnog širenja zaraze“ kaže Delić.

Moguće je da se novi tip hepatitisa prenosi i preko hrane.

„Tako se širi hepatitis A, odnosno zarazna žutica, a najugroženija su deca sa hroničnim oboljenjima. Zato deca moraju da paze šta i gde jedu, tačnije roditelji moraju da vode računa o tome i da imaju uvid u dečiju ishranu“, kaže za Nova.rs prof. dr Nedeljko Radlović, dečiji gastroenterohepatolog.

Podsetimo, sumnja na prvi slučaj novog tipa hepatitisa u Srbiji, zabeležena je juče kod devetogodišnjeg pacijenta u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. Ova bolest širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a posebno pogađa dečiju jetru. Novi tip hepatitisa do sada je registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari