Šta su bile vesti u Jugoslaviji pre 100 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ilustrovani list pisao je početkom 1921. godine o danskoj princezi Margareti za koju se smatralo da će biti buduća kraljica Engleske, ali i o nevoljama sa kojima se suočava narod na drugom kraju kontinenta, u Rusiji.

Prvi broj Ilustrovanog lista u 1921. godini prenosio je vesti iz svih krajeva sveta.

Jedna od važnijih vesti potiče iz prestonice Danske, Kopenhagena, gde su kružile priče kako se očekuje veridba prestolonaslednika Engleske i danske princeze Margarete.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji pre 100 godina? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Kako u Ilustrovanom listu piše, iako mnogi smatraju da bi vera mogla da bude problem jer je Margareta katolikinja, a prestolonaslednik protestant, to zapravo ne bi trebalo da bude slučaj.

„Vele da je ova lepa kneginjica osvojila srce princa od Uelsa još pre nekoliko godina, kao sasvim mlada devojčica, te se ovaj brak sklapa iz ljubavi“, objašnjava se u tekstu.

U tekstu je posebno naznačena lepota mlade princeze, te se navodi da bi Margareta bila „jedna od najlepših žena na prestolu“.

Tragedija ruskog naroda

Nakon poraza generala Vrangela u Rusiji, kako piše u Ilustrovanom listu, počele su brojne nevolje ruskog naroda.

Šta su bile vesti u Jugoslaviji pre 100 godina? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Veliki broj Rusa primoran je da se odseli sa Krima i potraži spas u tuđini.

„Kada su prispeli u Carigrad satrveni umorom i glađu, vlasti su naredile da se za njih pripremi 16.000 hlebova, a zbog toga su engleske trupe tri dana bile lišene hleba“, opisuje Ilustrovani list.

U tekstu se navodi i da su izbegli Rusi bili veoma lošeg zdravstvenog stanja, zaraženi raznim bolestima, zbog čega su morali da borave u karantinu.

Ni Rusima koji su ostali u domovini život nije bio lak, a Ilustrovani list donosi i vest iz Moskve o tome kako je sovjetska vlada zabranila svaki štrajk u Rusiji, uz užasne kazne koje čekaju one koji prekrše ovu odredbu.

„U radničkoj Rusiji biće ubuduće svi radnici štrajkači zatvoreni u naročito udešene logore, u kojima će silom biti zadržani sve dotle dok se ne reše na ponovni rad“, piše u prvom broju Ilustrovanog lista za 1921. godinu.

Kompletno izdanje Ilustrovanog lista može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari