Štab za vanredne situacije Grada Bora doneo mere za zaštitu od virusa korona 1Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Shodno odluci o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji reagovao je Štab za vanredne situacije grada Bor donoseći više naredbi u cilju sprečavanja, suzbijanja i gašenja epidemije Covid – 19 na teritoriji grada.

Naloženo je formiranje borskog informativnog centra za šta su zaduženi gradsko veće, gradska uprava, Dom zdravlja „Bor“ i centar za socijalni rad, u cilju pružanja svih potrebnih informacija o korona virusu, na telefone info centra 030/424-192 i 060/2727059  i formiranje borskog operativnog centra za pružanje pomoći najstarijim i hroničnim bolesnicima koji spadaju u rizične grupe kao što su donošenje lekova i namirnica i organizovanje medicinske pomoći.

Predškolskim i obrazovnim ustanovama naložena je obustava nastave, a svim taksi prevoznicima i DOO „Bortravel“  da obezbede sredstva za higijensko- tehničku zaštitu zaposlenih i izvrše dezinfekciju svih vozila kojim obavljaju javni prevoz.

„Bortravelu“ je takođe naložena redukcija gradskog i prigradskog linijskog prevoza na teritoriji grada Bora i primena režima vožnje koja važi za vreme školskog raspusta.

Ugostiteljskim objektima ograničen je rad od 6 do 20 časova uz zabranu okupljanja više od 50 ljudi u istom objektu

Prekid rada naložen je svim sportskim, kulturnim i objektima za priređivanje igara na sreću, kao i svim dnevnim centrima i klubovima za odrasle i starije na teritoriji grada Bora.

Jedna od niza mera donetih na sednici Štaba za vanredne situacije je nalog direktorima javnih preduzeća i ustanova, kao i načelniku gradske uprave da licima starijim od 60 godina i hroničnim bolesnicima koji spadaju u rizične grupe od 17. marta omoguće rad od kuće, osim za subjekte koji su od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Bora.

Na Zavodu za zaštitu zdravlja „Timok“ Zaječar, JKP „3. oktobar“ Bor, Veterinarskoj stanici „Bor i Domu zdravlja „Bor“ je da preduzmu mere na obezbeđivanju potrebnih sredstava za dezinfekciju grada Bora, a na predsednicima saveta mesnih zajednica i poverenicima civilne zaštite da prate stanje na svojoj teritoriji i o utvrđenom stanju, na dnevnom nivou, obaveštavaju Gradski Štab za vanredne situacije.

Policijskoj upravi Bor naloženo je da poveća bezbednost i pozornost nad objektima od javnog značaja na teritoriji grada Bora, kao i nad subjektima koji su od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada Bora.

Gradski štab za vanredne situacije naložio je Sportskom centru „Bor“ da nabavi potrebne količine namirnica za narodnu kuhinju i izvrši pripreme za pripremu više obroka od ugovorenih, za potrebe starih i nemoćnih lica na teritoriji grada Bora.

Direktori javnih preduzeća i ustanova imaju obavezu obezbeđenja potrebnih sredstava za higijensko-tehničku zaštitu zaposlenih i dezinfekcije poslovnog prostora, a svim poslodavcima je preporučeno da licima starijim od 60 godina i hroničnim bolesnicima koji spadaju u rizične grupe omoguće rad od kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari