Stanarima Igmanske i Ritske ulice u Zrenjaninu blato izuva cipele 1Foto: M.P /Danas

Godinama su se stanari naselja Kolonija u Zrenjaninu borili da dobiju asfaltirani put, da bi 2015. godine među prvima asfalt dobila Igmanska ulica ali ne i njeni produžeci.

A baš ti sporedni kraci Igmanske ulice, koji će biti preimenovani u Ritsku ulicu i gde se decenijama nalaze porodične kuće, veliki su problem stanarima i dostavnim vozilima. Zemljani put sve je samo ne uslovan, a kada padne kiša teško i lepljivo banatsko blato ne da nikome da prođe.

Pre će se kola zaglaviti i cipele izuti, nego da se bezbedno kroz blato prođe, takva je situacija.

„Živimo ovde od devedestih godina. Ne znam da li može sporije nešto ovako da se rešava. Nismo mi daleko od centra ovog grada ali su centar i oni koji odlučuju daleko od nas. Nikako da nam reše ulicu, Kad se bunimo, dođu, mere, obećavaju i tako godinama“, priča penzioner Miroslav Vučić.

Ovaj Zrenjaninac kaže da se pokušavalo sa nasipanjem kamenja, šuta ali da to sve kratko traje.

„Ne može to da se reši, kad padne kiša to ovde bude mulj, ne blato. Na kraju su nam nasipali zemlju, pa je još gore“, objašnjava.

Stanarima Igmanske i Ritske ulice u Zrenjaninu blato izuva cipele 2
Foto:M.P./Danas

Njegov mlađi komšija, koji ima radionicu sa jedne strane zemljane ulice, a sa druge kuću, objašnjava da su problem placevi.

„Ovo ovde je sve jedan plac, tu gde je kuća, pa put, pa radionice, sve je to moje. I kod komšija je tako, sve je to bilo spojeno. Mi smo se onda odrekli dela svojih placeva da se napravi put ali to još nikako da se ucrta u katastaru i asfaltira, Ovo treba da bude Ritska ulica, ali ni brojevi na kućama nisu sređeni jer se vodila kao Igmanska ulica. Obećali su da će to završiti, a nama je svaki dan težak. Ne možete da zamislite kako je kada padne kiša“, priča Aleksandar Slijepčević.

Njegova mlada supruga povela je decu u šetnju, dok je put još suv dečaci bezbrižno trčkaraju pored majke. Kad padne kiša, kažu da im ni čizmice ne pomažu.

Njihov komšija, kamenorezac Ševarika, kaže da bi put svima pa i njemu značio jer često razlupa mermer dok kamionom trucka zemljanim putem.

„Treba nam asfalt, značilo bi nam puno. Ja ovde imam radionicu, ne živim ovde ali svaki dan dolazim i znam da je problem veliki. Nisam se do sada zaglavio kamionom u blatu ali zbog neravnina kamion poskakuje i dešavalo se da mi pukne materijal“, objašnjava Ševarika.

Poslednji put radilo se u ovom delu Zrenjanina 2015. godine, kada je u novembru asfaltirano 470 metara puta u Igmanskoj ulici, širine tri metra a radove je izveo novosadski „Put invest”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari