Stanari zgrade u Mirijevu već dve godine ne mogu da se usele u svoje stanove 1Foto: Privatna arhiva

Stanari zgrade u Mirijevu, na adresi Miodraga Protića 14, već dve godine ne mogu da se usele u svoje stanove, jer se sa radovima kasni. Kako kažu za Danas, zgrada postoji, ali već dve godine nisu useljeni „jer investitor konstantno traži izgovore za kašnjenje radova“.

Reč je o petnaestak stanova na pomenutoj adresi, a među budućim stanarima su i porodice sa malom decom.

– Mi možemo da uđemo u stanove, neki su uneli i deo nameštaja, ali zgrada još nema struju jer trafostanica još nije izgrađena – priča nam jedna od stanarki koja je, baš kao i ostali stanari, želela da ostane anonimna.

Ona dodaje da ni prilaz zgradi nije urađen, a da je izgovor investitora bio da imaju problem sa podzemnim vodama.

– Predugovor smo potpisali u maju 2021, a useljenje je trebalo da bude krajem leta te godine. Ugovorom je taj dan prolongiran do jula 2022, a radovima, koji od početka kasne, ni danas se ne vidi kraj – ukazuje naša sagovornica.

Stanari za to okrivljuju investitora Božidara Brankovića, vlasnika firme Old Royal Family, koji, kako kažu, za kašnjenje uvek krivi druge. Prvo su to bili moleri, keramičari i drugi radnici, a sada je, kako kažu, uvek neko bolestan.

Na pitanje stanara kada će moći da se usele, uvek im odgovora „sledećeg meseca“. Kako dodaju, ugovorom i predugovorom definisano je plaćanje penala zbog kašnjenja izgradnje, koje investitor većini stanara ne isplaćuje.

Jedan od stanara objavio je post i na društvenoj mreži Linkedin.

„Da li znate onaj osećaj kada kupite prvu nekretninu, zamišljate kako ćete da se konačno skrasite, oslobodite kirije i čestih selidba? Nažalost, kupci stanova od investitora Old Royal Family (imaju još nekoliko firmi na varijaciju tog imena) to još uvek ne znaju, ni nakon dve godine od planiranog završetka zgrade i skoro godinu dana kako plaćaju stambeni kredit za stanove koje su kupili od gore navedene firme“, naveo je stanar.

On je dodao da se agoniji ne nazire kraj, jer zgrada još uvek nije priključena na snabdevanje električnom energijom i prema rečima investitora, ne zna se kada će se to dogoditi.

„Sa radovima na i unutar objekta se sve sporo odvija, i prema rečima investotora nikad ništa nije do njih, već za sve probleme i kašnjenja krive direktne izvođače radova. Većina stanara se našla u situaciji da istovremeno plaćaju kredit i kiriju, a prema ugovoru i predugovoru gde je investitor dužan da plaća penale za svaki mesec kašnjenja, ne dobijaju novac. Dragi nam investitori kao kompenzaciju nude spoljna parking mesta koja prvobitno nisu bila namenjena za prodaju, a cene spoljnih parking mesta rastu kako rastu i naša potraživanja prema njima – napominje stanar.

On je poručio budućim kupcima stanova u novogradnji da je bitno da znaju od koga kupuju stan, i da se nada da neće doći u situaciju u kojoj se stanari zgrade u Miodraga Protića 14 trenutno nalaze, „dok je svaki savet i prethodno iskustvo za rešavanje ovakvih problema i više nego poželjno“.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa investitorom Božidarom Brankovićem, ali kada je čuo zbog čega ga zovemo, rekao je da je na sastanku i da će nam se javiti kasnije. To, međutim, do objavljivanja ovog teksta nije učinio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari