Štandovi za vakcinaciju u prostorijama osam fakulteta u Nišu 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

 Direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan izjavio je danas da su štandovi za vakcinaciju protiv korona virusa postavljeni u prostorijama osam fakulteta Univerziteta u Nišu, ali da interesovanje studenata nije na očekivanom nivou.

„U proseku je u prvih sat vremena dato između pet i 10 vakcina, što je mali broj, ali mi smo optimisti, bićemo uporni“, izjavio je Jerkan i dodao da će štandovi za vakcinaciju biti na fakultetima u narednih mesec dana.

Prema njegovim rečima, kada je reč o vakcinaciji mladih, Niš stoji „prilično dobro“, sa skoro 33 odsto vakcinisanih građana koji imaju od 18 do 25 godina.

„Mi smo sinoć u Nišu premašili 62 odsto građana koji su primili prvu dozu i imamo skoro 62 odsto onih koji su primili obe doze, što je veoma visok broj. Treću dozu primilo je više od 30.000 građana, što je skoro 15 odsto ukupnog broja stanovnika Niša“, izjavio je Jerkan.

Kod starije populacije, dodao je Jerkan, postoji veliko interesovanje za prijem treće doze, a prvu i drugu dozu sada uglavnom primaju građani koji imaju između 18 i 45 godina.

„Po svim analizama svetskih univerzitetskih centara, vakcina ima rok trajanja od šest meseci. Molim sve sugrađane, a posebno one koji imaju određene zdravstvene probleme, da kad istekne rok od šest meseci prime treću vakcinu“, naglasio je Jerkan.

On je kazao da broj obolelih u kovid ambulantama beleži blagi pad, ali da je to smanjenje mnogo manje od očekivanog.

„Broj pregleda je sa 2.700 dnevno smanjen na 2.200, ali je broj prvih pregleda i dalje visok i kreće se od 500 do 600. Polovina pregledanih je pozitivno. Svakodnevno se korona virus potvrdi kod 280 do 320 ljudi“, istakao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, analiza Doma zdravlja je pokazala da je u septembru najveći broj prvih pregleda bio u populaciji između 30 i 40 godina, skoro 47 odsto, a potom u populaciji od 20 do 30 godina (24 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari