Stanje na Balkanu: Koliko stanovnika Srbije govori strane jezike? (MAPA) 1Foto: Shutterstock

Poslednje veliko istraživanje Eurostata o znanju jezika iz 2016. godine pokazalo je da trećina (35,4 odsto) radno sposobnih odraslih (od 25 do 64 godine) u Evropskoj uniji ne zna nijedan strani jezik.

Sličan procenat ispitanika (35,2 odsto) je rekao da zna jedan strani jezik, dok je oko petine ispitanika (21 odsto) izjavilo da govori dva strana jezika. Manje od desetine ispitanih (8,4 odsto) izjavilo je da govori tri ili više stranih jezika.

Zastupljenost višejezičnosti se značajno razlikovala među članicama Unije. U Luksemburgu je više od polovine ispitanih (51,2 odsto) izjavilo da govori tri ili više stranih jezika. Na drugom mestu je Finska (44,9 odsto), a na trećem Slovenija (37,7 odsto). S druge strane, u Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji manje od tri odsto ljudi reklo je da govori tri ili više jezika.

2016. godini više od polovine radno sposobnog stanovništva u Bugarskoj (50,5 odsto), Mađarskoj (57,6 odsto), Rumuniji (64,2 odsto) i Velikoj Britaniji (65,4 odsto) izjavilo je da ne govori nijedan strani jezik. Nasuprot tome, 2016. bilo je osam zemalja članica EU u kojima je manje od 10 odsto stanovništva izjavilo da ne zna strane jezike. Među njima je najmanji udeo zabeležen u Švedskoj, gde je manje od četiri odsto ispitanika izjavilo da ne zna nijedan strani jezik, piše AJB.

Situacija na Balkanu: Slabo poznavanje stranih jezika u Bosni i Hercegovini

U Sloveniji je 15,9 odsto ispitanika reklo da ne govori strane jezike, 20,7 odsto govori jedan strani jezik, 25,7 odsto govori dva jezika, a 37,7 odsto ispitanika govori tri ili više jezika.

Podaci Evrostata za Srbiju pokazuju da u toj zemlji oko petina stanovništva ne govori strane jezike, a najveći procenat govori jedan strani jezik – 37,2 odsto. Tri ili više jezika govori petina ispitanika (20,5 odsto).

Podaci za Hrvatsku pokazuju da 26,8 odsto stanovništva ne govori nijedan strani jezik, a gotovo polovina (45,2 odsto) izjavila je da govori jedan strani jezik.

U Severnoj Makedoniji skoro trećina ispitanika (31,7 odsto) izjavila je da ne govori strane jezike. Jedan strani jezik govori 38,6 Makedonaca, a tri ili više njih 9,7 odsto.

U Bosni i Hercegovini čak 61 posto ispitanika izjavilo je da ne govori strane jezike. Gotovo trećina ispitanika (30,8 odsto) izjavila je da govori jedan strani jezik, a samo 0,7 odsto da govori tri ili više jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari