Stanovnici Brzog Broda ne odustaju od zahteva da dalekovod bude podzemni 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod najavili su danas da će protestovati sve dok im ne bude ispunjen zahtev da projekat izgradnje dalekovoda pored tog naselja bude izmenjen i umesto nadezemno – bude izgrađen podzemno.

Nekoliko hiljada meštana Brzog Broda protestovalo je do sada osam puta, a tokom svakog okupljanja su i blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kazala je danas da se sastala sa predstavnicima Brzog Broda i da imaju zajednički cilj, a to je da im nadležne službe, pre svih Ministarstvo za zaštitu životne sredine pojasne Studiju za očuvanje životne sredine.

„Grad će ih u tome podržati da sa gradskom Upravom za imovinu i sa svim ostalim komisijama koje su učestvovale u izradi Studije dobijemo najosnovnije informacije, a potom da sa Elektromrežama Srbije napravimo korak dalje i vidimo kako da izađemo iz tog zaista velikog problema“, rekla je Sotirovski.

Ona je podsetila da su Elektromreže Srbije zastale sa radovima na izgradnji dalekovoda.

„Nama je energetska stabilnost grada i ovog dela Srbije jako važna, ali ne pos svaku cenu i ne po cenu zdravlja ljudi“, izjavila je Sotirovski.

Trasa dalekovoda čijoj se nadzemnoj gradnji protive stanovnici niškog naselja duga je 3,5 kilometara.

Provodnici bi u jednom svom delu prošli vrlo blizu kuća, dečijeg igrališta i crkve, a to bi po mišljenju građana predstvljalo veliku opasnost za njihovo zdravlje zbog pojačanog zračenja, jer bi dalekovod imao snagu dva puta 110 kilovolti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari