Stanovnici romskih naselja na jugu Srbije dobili protivpožarne aparate 1Foto: shutterstock/A_stockphoto

Stanovnici deset romskih naselja na jugu Srbije dobili su proteklih dana 40  protivpožarnih aparata – rečeno je danas agenciji Beta.

Osman Balić, direktor „Yurom centra“ koji je nabavio te aparate, rekao je za agenciju Beta da je glavni cilj prevencija i da se zalažu da lokalne samouprave preduzimaju više konkretnih mera za vanredne situacije u romskim naseljima, pre svega za požare i poplave, za šta bi u budžetima trebalo da planiraju više novca.

„Bez obzira da li su romska naselja formalna ili neformalna, radi se o ljudima i njihovoj imovini“ – ukazao je Balić.

Balić je rekao da je proteklih godina bilo plavljenja romskih naselja na jugu Srbije i da su požari u tim naseljima najučestaliji zimi jer se Romi greju pećima na čvrsta goriva.

Naveo je da je jedno romsko naselje u Doljevcu u poslednjih sedam-osam godina bilo poplavljeno četiri puta, a u oktobru prošle godine je moralo biti evakuisano celo romsko naselje „Mala guba“ u Prokuplju.

Projekat „Čuvaj se“ organizacija „Yurom centar“ sprovodi sa još deset nevladinih organizacija iz gradova i opština na jugu Srbije. Projekat su podržali Vlada Srbije, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i EU sredstvima u programu „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“.

U okviru tog projekta će biti i obuke stanovnika romskih naselja o postupanju u vanrednim situacijama. Prvi takav seminar za članove deset nevladinih organizacija s juga Srbije biće 18. i 19. marta, a predavači će biti stručnjaci za vanredne situacije – rekao je Balić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari