Kina je iz svemirskog centra Ksičang uspešno izvela svoj prvi test protivsatelitskog oružja, signalizirajući rešenost da odigra važnu ulogu u vojnim svemirskim aktivnostima. Najnoviji potez izazvao je zabrinutosti SAD, Australije i Kanade. „SAD smatraju da to što Kina razvija i isprobava takvo oružje nije u skladu s duhom saradnje kojem obe zemlje teže“, rekao je portparol američkog Saveta za bezbednost Gordon Džondro.

Kina je iz svemirskog centra Ksičang uspešno izvela svoj prvi test protivsatelitskog oružja, signalizirajući rešenost da odigra važnu ulogu u vojnim svemirskim aktivnostima. Najnoviji potez izazvao je zabrinutosti SAD, Australije i Kanade. „SAD smatraju da to što Kina razvija i isprobava takvo oružje nije u skladu s duhom saradnje kojem obe zemlje teže“, rekao je portparol američkog Saveta za bezbednost Gordon Džondro. „Kina je upotrebila balističku raketu srednjeg dometa i sa zemlje pogodila stari kineski meteorološki satelit koji se nalazio 537 kilometara iznad Zemlje. Operacija je izvedena 11. januara“, dodao je Džondro. Očekuje se da će uskoro uslediti i reakcija Južne Koreje, Velike Britanije i Japana, rekao je jedan američki zvaničnik.
Samo dve nacije, Sovjetski Savez i SAD, prethodno su uništile kosmički brod u antisatelitskim testovima. Poslednji takav test SAD su izvele sredinom osamdesetih godina prošlog veka.
Stručnjaci za vojnu kontrolu nazvali su test uznemirujućim potezom koji bi mogao da nagovesti burnu antisatelitsku oružanu trku. Neki eksperti spekulišu da bi sve ovo moglo da podstakne diplomatske napore Kine da nanese udarac Bušovoj administraciji u pregovorima o zabrani naoružanja. „Ovo je prva, prava eskalacija u naoružanom kosmosu u poslednjih 20 godina“, izjavio je Džonatan Mekdaule, astronom s Harvarda. „Ovo je kraj dugog perioda uzdržavanja“.
Đianhu Li, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, izjavila je da je čula antisatelitsku priču, ali da ne može da kaže ništa detaljnije. U trenutku kada Kina modernizuje svoje nuklearno oružje, radi na širenju svoje mornarice i slanju astronauta u orbitu prvi put, test se pojavio kao znak nove sfere tehničke i vojne trke.
U teoriji test znači da Kina sada može da pogodi američki špijunski satelit čija je orbita blizu Zemlji. Kineski test „mogao bi značiti upozorenje za nova testiranja“, upozorava Tereza Hičens, direktor Centra za odbrambene informacije privatne grupe u Vašingtonu. Hičensova i drugi kritičari optužili su administraciju za vođenje tajnih istraživanja naprednog antisatelitskog naoružanja koristeći lasere, kao mnogo brži i moćniji način za uništenje satelita, od oružja koje je korišćeno pre dve decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari