Staša Zajović: Uvek neposlušna

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. „…koja je uglavnom nespremna da prizna brojne masovne zločine koje su pojedinci činili u ime države Srbije, a potom se kukavički skrivali pod političarske skute, držeći zatim zapaljive „patriotske“ govore o tome da je neko drugi odgovoran za zločine koje su baš oni počinili.“ E pa gospodine Rokniću, i Vama i svim ostalima sa takvom logikom poručujem da u moje ime niko nije počinio nikakve zločine. Takođe ni ja niti bilo ko iz moje šire familije nije ni za ovoga rata, ni onoga prošloga, počinio bilo kakav zločin, naprotiv ima nas postradalih i onda, a i sada. Nikada se nisam skrivao jer nisam imao razloga. Ostavite se demagogije o zločinima počinjenim u ime države, zločinac je individua, ima ime i prezime, i svoje motive i razloge za činjenje ili nečinjenje. Nemojte najveći broj nas koji nismo imali nikakve veze sa tim ratovima, već bili njegove žrtve, uvlačiti u teoriju masovnih zločina i nametati osećaj kolektivne krivice, jer ja i velika većina nas to ne zaslužujemo. Ti politički performansi koje spominjete nisu prepoznati izgleda nigde već u nadasve čuvenoj Navari, sa čak 1,4 % stanovnika Španije (sreća pa sam mogao da pitam Gugla). I za kraj pitanje: gde iskopaste ono „turistička vodičkinja“?

    1. Slažem se da nisu činili zločine ni u moje ime. Ovde je reč o tome da je njihova retorika bila da oni to čine u ime svih nas. Mi, u čije ime nisu činili zločine, nismo bili ni dovoljno glasni ni dovoljno moćni da to sprečimo. Slažem se da „vodičkinja“ nije najsrećniji naziv. Rodno ravnopravna zanimanja nas odvedoše u krajnost kao što je u Hrvatskoj bio njihov „novogovor“ za vreme Tuđmana.

  2. Da li ću moći da zaspim? Uvek me pogled na lik ove žene uzbudi. Kao da sam video „nečastivog“. Mislim da bi njeno ime trebalo da bude „Straša“.

    1. Kakve veze ima da li je neko lep sa tim čime se bavi i koliko vredi? Biti antiratni aktivista (aktivistkinja) je najteže što možete biti u Srbiji.

      1. Tako je, neka ide na trg Bana Jelačića, ili ispred Bele kuće i Pentagona, a može i u London, pa da u povratku svrati u Berlin. Ima performansa za godinu dana.

  3. a kako je gospodža dobila državljanstvo srbije , ima li ga uopošte? Može li useljenik u njenoj matičnoj državi bit aktivista protiv nacije/države. Lep primjer kartaze bi bio da se bavi zločinima svoje nacije u Srbiji 45-90

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.