Statusna konferencija Stanišiću i Simatoviću 22. septembra 1Foto: (1)POOL EPA-PHOTO/AP POOL/Fred Ernst (2)EPA/Martijn Beekman POOL

Statusuna konferencija nekadašnjim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zakazana je za 22. septembar pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (Mehanizam) u Hagu.

Ovaj postupak je u predžalbenoj fazi.

Podsetimo, Pretresno veće Mehanizma osudilo je 30. juna 2021. godine Stanišića i Simatovića (nakon obnovljenog postupka) na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja krivičnog dela ubistva kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovečnosti, te krivičnih dela deportacije, prisilnog premeštanja i progona kao zločina protiv čovečnosti, koja su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u aprilu 1992.

Tužilaštvo i odbrana Stanišića i Simatovića podneli su 6. septembra prošle godine najave žalbe.

Statusna konferencija koja je zakazana za 22. septembar biće prva u kojoj će u ovom predmetu predsedati nova predsednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, koja je ranije u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnila da, kao predsednica mora predsedavati Žalbenim većem, a izricanje presude očekuje u junu 2023. godine.

Podsetimo, njih dvojica su 30. maja 2013. pred Haškim tribunalom oslobođeni krivice po svim tačkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari