Stefanović: Država odlučuje gde će policija 1Foto: FoNet MUP

O pomeranju i rasporedu specijalnih jedinica policije neće odlučivati nijedan stranac.

Nego će to zavisiti od odluke koja se donosi na najvišem državnom nivou, i od strateške procene policije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

To što pojedini ambasadori misle da rade i da određuju, nije bilo i neće biti moguće na teritoriji Srbije, rekao je Stefanović novinarima posle susreta sa belgijskim ministrom unutrašnjih poslova Janom Jambonom.

Na pitanje zašto je protekle jeseni naređeno povlačenje Žandarmerije iz Kopnene zone bezbednosti sa Kosovom, on je istakao da je to stvar dogovora na državnom nivou „šta koja organizaciona jedinica radi i šta je najcelishodnije za građane Srbije“.

Stefanović je poručio da Srbija nema bezbednosnih problema i da građani mogu da budu sigurni i mirni.

On nije želeo da komentariše novinarska pitanja o povezanosti nekih oficira Žandarmerije sa vođama navijačkih grupa, što je tvrdio vojni sindikat, objašnjavajući da niko neće biti amnestiran za krivično delo, ako ga je eventualno počinio.

Govoreći o policijskoj saradnji sa Belgijom, Stefanović je naglasio da je cilj da se razmenjuju informacije o organizovanom kriminalu i terorizmu na najvišem, kao i na operativnom nivou, i da se spreči da se među migrantima „provuku“ pripadnici Islamske države.

Jambon je ocenio da je potpisani sporazum važan za obe zemlje, jer bezbednost počiva na dobroj razmeni informacija, a trenutna situacija je, zbog migrantske krize, takva da postoji dosta zahteva za azil.

Organizovani kriminal je problem čitave Evrope i zato je važno da razmenjujemo informacije iz direktnih izvora. U borbi protiv terorizma pripremamo se da se nađemo načine da kontrolišemo borce Islamske države, kad se vraćaju iz Sirije u Evropu. Jedan od načina je da se prikažu kao migranti, rekao je on.

Jambon je rekao da je ovaj sporazum jedan od najboljih načina da se policajcima iz Srbije prenesu iskustva kolega iz EU u toj oblasti, pogotovo imajući u vidu dva teroristička akta koja su zadesila Belgiju. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Stefanović: Država odlučuje gde će policija”

  1. Doktore, mi znamo (i vidimo) ko odlučuje u ovoj zemlji i ko savetuje gospodara … nego ti nam reci – šta se ti pitaš uopšte ???

  2. Organizovani kriminal je problem čitave Evrope i zato je važno da razmenjujemo informacije iz direktnih izvora. U borbi protiv terorizma pripremamo se da se nađemo načine da kontrolišemo borce Islamske države, kad se vraćaju iz Sirije u Evropu. Jedan od načina je da se prikažu kao migranti. Jako je važna da naša policija sa državama EU izuzetno sarađuje, svi znamo da građani Srbije žele da budu stabilni i jaki.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.