Stefanović: Spremni da najoštrije odgovorimo na pretnje 1Foto: MUP Srbije

Neki su nam nedavno pretili, a u pretnjama pominjali i Niš, ali treba da znaju da su naši bedemi ovde čvrsti, a srpska policija spremna da adekvatno odgovori na svaki izazov.

Mi želimo mir i stabilnost, ali smo spremni da najoštrije odgovorimo na svaku pretnju, poručio je ministar policije Nebojša Stefanović na centralnoj proslavi Dana policije, održanoj danas u Nišu, uz helikoptere, oklopna vozila, žandarmeriju, antiterorističke jedinice, vatrogasce, konjicu i pse, te dimne bombe od kojih se u jednom trenutku sve to jedva videlo.

Pred više hiljada okupljenih građana na centralnom Trgu Kralja Milana, Stefanović je izrazio je „posebnu zahvalnost“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je kao premijer „pružao posebnu podršku“ policiji, a pre svega njenoj modernizaciji.

– Kao što Aleksandar Vučić kaže, na kraju su najvažniji rezultati, kazao je Stefanović, uz ocenu da je srpska policija svojim rezultatima potvrdila da je „najbolja u regionu“.

On je rekao da je u protekle tri godine ukupan kriminalitet u Srbiji smanjen za 7,5 odsto, što je „25.000 krivičnih dela manje“, bilo je 65 ubistava manje, smanjen je i maloletnički kriminal. Policija je zaplenila oko deset tona droge i uhapsila 400 kriminalaca iz 58 kriminalnih grupa. „Svaki građanin“ u Srbiji zna da „nema zaštićenih“, da „nema kriminalnih grupa koji ne osećaju strah od policije“ i da „nema onih koji se osećaju lagodno dok planiraju svoja zlikovačka dela“. Ocenio je da se građani Srbije „osećaju bezbedno zbog ozbiljnog i predanog rada i iskazne hrabrosti svih jedinica MUP-a“.

– Uprkos pokušajima mnogih da ospore rezultate policije, istina ih demantuje. Umesto da poštuju rad i posvećenost policajaca i sve što je urađeno na očuvanju sigurnosti građana, neki ovih dana pronalaze samo loše reči za rad ovih mladića i devojaka. To im neću dopustiti – rekao je Stefanović, ne precizirajući na koja „osporavanja“ misli, niti na koji način to neće dopustiti.

Svečano obeležavanje Dana policije, u kojem je učestvovalo oko 1.000 pripadnika MUP-a i više od sto vozila, počelo je raportom pukovnika policije Dragana Vasiljevića ministru Stefanoviću, koji je potom pozdravio pripadnike MUP-a, te himnom „Bože pravde“. Najatraktivniji deo proslave bila je, svakako, vežba oslobađanja talaca iz hotela „Ambasador“ i susedne zgrade, u kojoj su učestvovali pripadnici Specijalne antiterorističke jedince (SAJ), Žandarmerija, Helikopterske jedinice, Sektora za vanredne situacije i službe sa psima koji detektuju eksploziv i narkotike. Specijalci su se spuštali iz helikoptera, „verali“ po zidovima i upadali kroz prozore, jurili oklopnim borbenim vozilima i bacali dimne bombe. Nakon toga Vatrogasno-spasilačka brigada gasila je požar i spašavala povređene, koje su odvozili helikopteri i vozila.

U svečanom defileu pripadnika policije, na čijem čelu su bili pripadnici Žandarmerije, učestvovali su i ešaloni SAJ-a, policije opšte nadležnosti, uprave kriminalističke i granične policije, sektora za vanredne situacije, konjice, vodiča službenih pasa, kao i gorske službe spasavanja, saveza izviđača i radio amatera, koji su bliski saradnici policije u kriznim situacijama. U „defileu tehnike“, koji je potom usledio, prošla su najrazličitija vozila, od crnih „audija“ jedinica za obezbeđenje osoba čija je bezbednost visoko ugrožena, preko „klasičnih“ policijskih automobila, vozila interventne policije ili vatrogasnih vozila, do borbenih oklopnih vozila Žandramerije, SAJ-a i drug jedinica. Posebno su predstavljena borbena vozila „Lazar 3“ i „Miloš“, uz naglašavanje da su „domaće proizvodnje“.

Za vreme svečanosti dečiji hor „Mari Mari“ izveo je pesmu „Policajac“, a sve se završilo pesmom „Pukni zoro“ u izvođenju operskog pevača Olivera Njega. Program su uz pojedine pripadnike MUP-a moderirali voditelji i novinari Televizije Pink.

Loža

U improvizovanoj loži sedeli su direktor policije Vladimir Rebić, novoimenovani direktor BIA Bratislav Gašić i drugi rukovodioci MUP-a. Bili su i članovi Vlade Srbije Ivica Dačić, Zoran Đorđević, Aleksandar Vulin, Nela Kuburović, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić..

Slavski kolač’]

Pre svečanosti organizovana je ceremonija sečenja slavskog kolača u Policijskoj upravi u Nišu kojoj su prisustvovali ministar Stefanović, direktor policije Rebić i drugi rukovodioci Ministarstva. Rebić je, takođe, položio venac na spomen obeležje Čukur česma, u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija odigrala presudnu ulogu u sukobima na tom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari