Stefanovićeva tužba pritisak na medije i sud 1Foto: FoNet/Oliver Bunic, NIN

– Prisustvo gradskih zvaničnika i pristalica vladajuće SNS ispred zgrade Višeg suda u Beogradu, dok se odvijalo ročište po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN, nesumnjivo predstavlja pokušaj pritiska na rad sudskog veća.

Da li će pritisak na sud delovati videćemo kada se donese presuda – ističe za Danas profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić.

Prema njenim rečima, ukoliko se posmatraju brojne presude Evropskog suda za ljudska prava, koje su ustanovile da političari moraju da budu podložniji kritikama od običnih građana, teško je očekivati da ministar Stefanović dobije tužbu.

– Izabrani funkcioneri imaju mnogo više moći od običnih građana i samim tim su i podložniji kritikama u većoj meri, bez obzira na to koliko je neko uvređen – kaže Rakić Vodinelić.

Pored tužbe protiv nedeljnika NIN, ministar Stefanović je nedavno tužio i sociološkinju Vesnu Pešić zbog navodne uvrede u tekstu koji je objavila na portalu Peščanik.

– U tom tekstu ja nisam pisala o fizičkom licu Nebojši Stefanoviću, već o njemu kao ministru unutrašnjih poslova. Tu razliku ljudi na vlasti ne razumeju – navodi Pešić.

Oba teksta zbog kojih je ministar Stefanović podneo tužbe su se bavile temom rušenje u Savamali. Ova koincidencija prema mišljenju Radomira Lazovića iz Pokreta „Ne davimo Beograd“ otkriva svojevrsni paradoks.

– Umesto da se bavi razlozima zbog kojih policija nije odgovorila na pozive građana u noći rušenja u Hercegovačkoj ulici, ministar se bavi razlozima zbog kojih novinari pišu o tome. Na taj način on samo potvrđuje da snosi odgovornost za ono što je učinjeno u Savamali i zbog čega ga i boli ta tema – kaže Lazović.

Jedan od visokih gradskih funkcionera koji je tokom ročišta bio ispred Višeg suda u Beogradu bio je i gradski menadžer Goran Vesić. Na pitanje da li smatra da je na taj način izvršio pritisak na sud Vesić ističe da je pravo svakog građanina ove zemlje da zaštitu traži pred sudom.

– Nadam se da ne mislite da neko samo zato što je ministar ima manje prava od drugih građana odnosno da mora da trpi laži i neistine. Naravno, odluku o tome ko je u pravu donosi samo sud. Takođe, kao što znate, sudski postupci su javni tako da javnost ima pravo prisustva njihovom toku. Niko ne može da zabrani prijateljima gospodina Stefanovića da prisustvuju suđenju kao što niko nije zabranjivao njegovim protivnicima da dođu na suđenje. Ja sam ponosam zato što mi je Stefanović prijatelj i uvek ću doći da ga podržim. Ako je prisustvo prijatelja kako vi kažete „pritisak na sud“, tada je prisustvo pristalica Pokreta „Ne davimo Beograd“ takođe pritisak, jer su oni danima na društvenim mrežama pozivali pristalice da dođu pred sud. Došlo ih je četvoro, ali ja mislim da je to bilo njihovo pravo da kao prijatelji novinarke dođu na suđenje. Dakle, prisustvo javnosti suđenjima je ustavno pravo i poželjno je koja god javnost da je u pitanju i ne mogu u društvu da važe dvostruki aršini – rekao je Vesić.

U toku jučerašnjeg dana Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pozvalo sudske organe da ne podležu pritiscima i da u slučaju tužbe ministra Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN presude na osnovu zakona. U saopštenju se dodaje da ne treba da se obaziru na skup podrške koju su pred zgradom suda organizovale ministrove pristalice.

„Mitingaški intonirana podrška tužiocu – ministru policije i članu rukovodstva vladajuće stranke – može da se tumači i kao novi oblik pritiska na slobodu medija, ali i na sud, pogotovo ako se ima u vidu da su na skupu učestvovali i pojedini visoki funkcioneri vladajućeg bloka. Ovakve manifestacije podrške nisu nezakonite, ali u praksi funkcionišu kao mera ograničavanja novinarskih sloboda i kao poruka medijima da bi, ukoliko iznos stavove koji nisu po volji predstavnika vlasti, mogli zbog toga da trpe“, navodi se u saopštenju.

Iz NUNS-a dodaju da je dužnost predstavnika vlasti u demokratskom društvu da se odgovorno odnose prema kritikama i štite pravo na slobodu javne reči, a ne da preduzimaju korake koji vode ka ograničavanju tog prava.

„Pravo je svakog građanina, pa i ministra, da se obrati sudu ukoliko smatra da je oštećen, ali se pri tome nikako ne sme ugroziti sloboda medija.“

Mališić: Treba nam nezavisno sudstvo

„Tužba ministra Stefanovića, sama po sebi, ne predstavlja pritisak na slobodu medija. Ne bi bilo ništa strašno u normalnom društvu da neko ko se oseti uvređenim potraži zaštitu na sudu. Problem je što bi u tom slučaju trebalo da imamo nezavisno sudstvo koje će o tome da sudi po zakonu“, kaže za Danas Vesna Mališić, pomoćnica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN.

Ipak, prema njenom mišljenju, mi nismo normalno društvo, što pokazuje i činjenica da je ceo sudski postupak koji je pokrenut protiv njenog lista okončan nakon samo jednog ročišta.

– Ovaj postupak će, naprednjačkom terminologijom rečeno, biti najbrži u novijoj istoriji Srbije. Sada nam je samo ostalo da sačekamo presudu – kaže Mališić i dodaje da tužba ministra protiv NIN-a može da posmatra kao pritisak na slobodu medija, ali samo u očima onih koji su tom pritisku podložni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari