Stefanoviću uručen Krst vožda Đorđa Stratimirovića: Da deca znaju kakve pretke imamo 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/EV

Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je danas ministra odbrane Nebojšu Stefanovića Krstom vožda Đorđa Stratimirovića, koji je ocenio da smo „u Srbiji, nažalost, neretko dozvoljavali da naše velikane i njihova dela prekrije zaborav“.

„Ponosan sam da danas ispravljamo razne nepravde i radimo na tome da naša deca znaju kakve pretke imamo. I to je obaveza svih nas. Ja se sa svim saradnicima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije trudim i trudiću se još jače da ne zaboravljamo naše pretke, heroje i žrtvu koju su podneli za zemlju, ali i da sve naše vojnike, heroje današnjice čuvamo i uzvraćamo im velikim poštovanjem i brigom o njima“, rekao je Stefanović.

Kako je rekao, vožd Stratimirović je bio „izuzetan komandant, zahvaljujući kome je srpska vojska ostvarila ključne pobede sredinom 19. veka, sačuvavši srpsku Vojvodinu, ali i nadaleko poznati i priznati diplomata“.

Ovaj orden, ustanovljen povodom prenosa i sahrane posmrtnih ostataka generala i vožda Đorđa Stratimirovića u Srbiji nakon 113 godina, Stefanoviću je uručio Ivan Stratimirović.

Predstavnici Centra za razvoj Šajkaške, Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića i članovi porodice srpskog vožda zahvalili su ministru Stefanoviću, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije za podršku i pomoć u organizaciji svečanosti održane 27. septembra u Sremskim Karlovcima, kada su posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneti u Srbiju i pohranjeni u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, uz najviše vojne počasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari