Ministarka pravde dobitnica Krsta vožda Đorđa Stratimirovića 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović dobitnica je Кrsta vožda Đorđa Stratimirovića, visokog crkveno-društvenog odlikovanja koje nosi ime po vođi srpskih vojnih snaga za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Orden su uručili predstavnici Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu, Centar za razvoj Šajkaške i predstavnici porodice Plemenitih Stratimirovića od Кulina.

Popović je istakla da je veoma počastvovana što je izabrana za laureata i dodala da će to odličje nositi kao znak podsećanja na značajne ličnosti „koje su svojom borbom i delima obeležile srpsku istoriju i vekovnu borbu za nacionalne interese“.

Naglasila je da će se lično založiti da Ministarstvo pravde, posredstvom Uprave za crkve i verske zajednice, pruži svesrdnu podršku radu ovog Centra, koji je „svojim posvećenim delovanjem doprineo očuvanju srpske državotvorne ideje i sećanja na istorijske vrednosti srpskog naroda“.

Predsednik Odbora za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića u otadžbinu Aleksandar Đurđev zahvalio je Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je, kako je naveo, prepoznao značaj Odbora za negovanje srpske tradicije i istorije.

To odličje uručeno je i predsedniku Aleksandru Vučiću krajem prošle godine.

Orden je ustanovljen prošle godine, povodom prenosa posmrtnih ostataka vožda Stratimirovića iz Beča u Sremske Кarlovce, gde je sahranjen.

Đorđe Stratimirović bio je komandant srpskih dobrovoljaca iz Šajkaša, koji su 12. juna 1848. godine izvojevali prvu i najvažniju pobedu nad mađarskom vojskom generala Janoša Hrabovskog, koja je sa Petrovaradinske tvrđave pokušala da zauzme Sremske Кarlovce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari