Šteta od suše u na poljoprivrednim imanjima u kanjiškom ataru iznosi oko trideset miliona evra, tačnije 29,5 miliona, saopštila je Monika Halas, članica Opštinskog veća u Kanjiži, zadužena za poljoprivredu.

Sušom je bilo pogođeno blizu 75 odsto površina, a kako govori izveštaj komisije za procenu štete od ove elementarne nepogode, najviše su nastradali kukuruz i industrijska paprika. Paprika je inače tradicionalna povrtarska kultura u ovom kraju, i višenedeljne visoke temperature kao i nedostatak padavina imaće osetne posledice na ponudu čuvene kanjiške paprike.

Procena štete koju je uradila pomenuta opštinska komisija prosleđena je nadležnim pokrajinskim i republičkom organima, a lokalna samouprava Kanjiže uputila je molbu da se i ova opština uvrsti u kategoriju teritorija koje su pogođene elementarnim nepogodama.

U pismu prosleđenom nadležnim institucijama, knjiško rukovodstvo zatražilo je da se razmotri mogućnost da se poljoprivrednicima obezbedi jednokratna pomoć, kao i oslobađanje od plaćanja takse za odvodnjavanje. Zatraženo je takođe i produživanje roka otplate poljoprivrednih kredita, ali i udvostručavanje republičkog agrarnog budžeta i izrada dugoročnog sistema subvencionisanja celokupne poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari