Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ u Požarevcu dobila je specijalni autobus za rad pokretnog vrtića, u okviru projekta Evropske unije „Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“. Direktoru ove ustanove, Draganu Nikoliću, ključeve vozila uručio je šef Delegacija EU u Srbiji Vensan Dežer.

Reč je o autobusu visoke klase, nemačkog proizvođača M.A.N, čija vrednost iznosi 230.000 evra. Time je Požarevac postao prvi grad u Srbiji u kojem će raditi pokretni dečji vrtić, namenjen mališanima koji do sada nisu bili uključeni u organizovani rad predškolskih ustanova, bilo zbog nedovoljnog broja dece u naselju, bilo zbog svog zdravstvenog stanja.

– Pokretni vrtić krenuće sa radom početkom marta i radiće u dve smene, najpre u naseljima „Kanal“ i „Didino selo“ u Kostolcu. Nakon toga, kružiće po seoskim naseljima, u kojima do sada nije bilo moguće organizovati pripremni predškolski program zbog malog broja dece, jer je zakonski minimum petočlana grupa – rekao je direktor PU „Ljubica Vrebalov“, Dragan Nikolić. Projekat „Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“ odobren je u okviru nacionalnog programa u našoj zemlji, čija je realizacija vezana za IPA fondove. Njegov primarni cilj jeste unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja dece, posebno one iz osetljivih grupa, uz postizanje socijalne adaptacije i smanjenje siromaštva. Za realizaciju ovog projekta u Srbiji, koji će trajati do januara 2014. godine, Evropska unija izdvojila je 3,75 miliona evra bespovratne pomoći iz predpristupnih fondova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari