Stiv Tejlor (Evropsko udruženje organizatora Prajda): Šapić treba da dođe na "Europrajd" da bi učio o ljudskim pravima 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

„Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić treba da dođe na „Europrajd“ da bi učio o ravnopravnosti i ljudskim pravima“, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa član odbora Evropskog udruženja organizatora Prajda Stiv Tejlor.

Centralna evropska LGBTI manifestacija „Europrajd 2022“ biće održana od 12. do 18. septembra u Beogradu. U pitanju je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

Izjavu Šapića da sigurno neće otvoriti manifestaciju „Europrajd“, te da neće podići zastavu duginih boja ispred Skupštine grada, Tejlor je ocenio kao „ogromnu propuštenu priliku“ za transformaciju međunarodnog pogleda kako na Beograd, tako i na Srbiju u celini, kada je u pitanju način na koji se Srbija ophodi prema LGBTI osobama.

„Ovo je najznačajniji evropski LGBTI događaj 2022. godine. Hiljade LGBTI osoba će doći u Beograd iz cele Evrope da proslave slobode koje smo do sada stekli, ali i da ukažu na oblasti u kojima je napredak još uvek neophodan, a u Srbiji je on veoma potreban“, rekao je Tejlor.

On je naveo da je odluka gradonačelnika da ne učestvuje zaista korak unazad, jer neće sprečiti ljude da dođu, neće sprečiti događaj, samo će poslati poruku da, dok Srbija pozdravlja „Europrajd“, i dok Beograd dočekuje „Europrajd“, gradski čelnici ne razumeju i ne poštuju slobode i ljudska prava LGBTI osoba, i to je zaista žalosno.

Za Šapićevu izjavu da će otvoriti manifestaciju „Dan porodice“ 15. maja 2023. godine, Tejlor je naveo da na mnogim mestima u Evropi vlada zabluda da su Prajd i LGBTI jednakost nekompatibilni sa porodicama.

„Svi smo potekli iz porodica i imamo porodice. LGBTI porodice sada se slave u mnogim zemljama Evrope. Svet se nije srušio zato što imamo decu sa dve mame, ili dve tate, ili drugih kombinacija.Dakle, moramo da prihvatimo i moramo da slavimo činjenicu da porodice dolaze u svim oblicima“, istakao je Tejlor.

On je naveo da sugerisanje da će umesto podrške Prajdu podržati porodični događaj, pokazuje koliko Šapić zapravo mora da uči.

„Zato treba da dođe na ‘Europrajd’ – da uči o ravnopravnosti, ljudskim pravima i LGBTI porodicama. One zapravo obogaćuju zajednice i obogaćuju gradove, a deca koja žive u tradicionalnim porodicama u Srbiji biće obogaćena učenjem o različitim oblicima porodice, jer one (LGBTI porodice) postoje u Srbiji“, kazao je Tejlor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari